Guvernul a aprobat extinderea Complexului balnear Techirghiol
Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire baza de tratament cu bazine terapeutice şi spaţii conexe medicale pentru maximizarea potenţialului sanogenetic al apei nămolului sapropelic de Techirghiol – BALNEOTECHIRGHIOL – extindere Sanatoriu Balnear şi de Recuperare Techirghiol”.
Noul ansamblu va include bazine de tratament cu apă sărată și dulce, facilități pentru persoane cu dizabilități, cabine de tratamente cu nămol, hidroterapie și saună, precum și spații conexe pentru asigurarea unui circuit medical eficient.
Toate echipamentele vor fi dotate cu sisteme automatizate de cură.
Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol beneficiază de existenţa uneia dintre cele mai moderne baze de tratament balneo – fizical – kinetic din România.
Aici se asigură tratamentul pacienţilor internaţi în cele trei secţii ale sanatoriului, precum şi tratamentele ambulatorii. Fiind dispusă pe două niveluri, în baza de tratament se pot trata până la 1.000 de pacienţi zilnic.
Având în vedere importanţa tratamentelor balneare considerate miraculoase şi unice în Europa, al căror factor-cheie este nămolul Lacului Techirghiol, rezultat al faunei şi florei lacului cu acelaşi nume, şi apa sărată a lacului puternic hipertonă, cu o concentraţie de aproximativ 80g săruri minerale la litru şi care reprezintă o veritabilă apă terapeutică, precum şi personalul medical specializat care asigură tratamentul balneofizic al pacienţilor internaţi în cele trei secţii ale sanatoriului, avem plăcerea de a vă oferi un sejur de recuperare conform detaliilor de mai jos în Complexul Balnear Techirghiol. Camerele Pavilioanelor A şi B sunt recent renovate (cu baie proprie, aer condiţionat, frigider, TV-LCD, cablu, internet wireless, mobilier nou).
Istoric Techirghiol
Poetul roman Publius Ovidius Naso numea Dobrogea „țara de lângă Ursa Mare, cu țărmuri înghețate de gerul cel cumplit”, situată nu departe de Bosfor, și vorbea despre un lac numit Meotic, care poate mai târziu a fost numit Techirghiol. Lacul, așezat pe un drum imperial roman ce ducea de la Callatis la Tomis, nu putea trece neobservat de romani care cunoșteau și foloseau nămolul ca și egiptenii.
Cercetări arheologice speciale nu au fost făcute în această zonă, dar descoperiri sporadice au scos la lumină elemente arhitecturale din perioada antichității grecești și romane, care atestă locuirea zonei și care pot conduce la ideea că proprietățile terapeutice (tămăduitoare) ale apei și nămolului lacului nu au fost necunoscute.
Mențiuni documentare
- 1560, Tekfür – köy, este amintit în două firmane ale sultanului Suleyman Magnificul, către domnul Moldovei.
- Ocuparea militară a Dobrogei de către otomani a început în 1417 și a fost desărvârșită în 1462.
- De aici încolo istoria localității Tekfür-golü se împletește cu istoria Imperiului Otoman, până în 1878 când Dobrogea revine la România.
- timp de aproximativ 300 de ani în Techirghiol a funcționat un cadiat
- HAGI ALI (1650), istoriograf turc ce a călătorit prin Dobrogea, scria despre o apă neagră: “Gömlek-köy”, probabil Techirghiol.
- YUSUF NABI, poet turc, în lucrarea istorică „Filihnamei Kamenice” face referiri la Tekfür-köy, locul unde oștile otomane au oprit în drumul lor spre și dinspre Polonia. (1762).
- Din păcate, dovezi istorigrafice despre Dobrogea (inclusiv despre Techirghiol), sub stăpânirea otomană, sunt puține datorită faptului că în 1878, când administrația otomană s-a retras, a luat cu sine și arhiva acestor locuri.
- Primele informații scrise despre efectele terapeutice ale apei lacului datează din 1854, în cursul războiului Crimeei, când Said Pașa, comandantul oștirii otomane, cu un braț bolnav, poposind în tabăra militară de la Tekfür-golü, constată efectele benefice, miraculoase ale nămolului și apei sărate.
HAGI PANDELE, 1891 – primul „stabiliment cu destinație balneară”. Hagi Pandele amenajează un grajd vechi, pe care îl împarte în odăi și dintr-un cazan de rufe și pirostrii improvizează prima instalație pentru băi calde.
Ion Movilă și Hagi Pandele sunt cei dintâi care au intuit valoarea pe care o avea această resursă naturală și au investit în pământ pe care au edificat construcții cu destinație balneară, unele dintre ele, la nivelul de confort și dotare european.