Zelenski: Ucraina nu are forța militară de a recuceri toate teritoriile ocupate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien, că Ucraina nu dispune în prezent de puterea militară necesară pentru a recupera toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014. Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că Kievul nu va recunoaște niciodată aceste teritorii ca fiind parte a Rusiei, conform Politico.
„Juridic, nu putem renunța la teritoriile noastre”
În răspunsul său la o întrebare legată de eventualele compromisuri pentru încheierea războiului, Zelenski a reafirmat poziția fermă a Ucrainei. „Juridic, nu putem renunța la teritoriile noastre. Acest lucru este interzis de Constituție. Dar să nu folosim cuvinte atât de mari. Rusia controlează de fapt o parte din teritoriul nostru în prezent”, a declarat el.
Deși a recunoscut că armata ucraineană nu are capacitatea actuală de a recâștiga toate teritoriile pierdute, Zelenski a atras atenția asupra responsabilității Occidentului în conflict: „Poate că Occidentul va găsi puterea de a-l pune pe Putin la locul său … la masa [de negocieri] și de a trata acest război pe cale diplomatică”.
„Nu este vorba despre un compromis”
Președintele ucrainean a exclus categoric ideea recunoașterii teritoriale a Rusiei: „Nu este vorba despre un compromis. Aceasta înseamnă că el [Putin] va scăpa din nou cu totul. Acest lucru este imposibil”. Zelenski a deplâns, de asemenea, sprijinul insuficient primit de la Occident pe parcursul războiului, sugerând că situația Ucrainei ar fi fost diferită dacă ajutorul ar fi fost complet.
Situația teritorială actuală
Rusia controlează aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei (111.677 km²), incluzând Crimeea și părți din Donbas, ocupate încă din 2014, conform datelor proiectului ucrainean DeepState.
De la începutul invaziei pe scară largă, în 2022, Ucraina a reușit să elibereze 42.000 km², dar ritmul eliberărilor a scăzut semnificativ în 2023. În timpul ofensivei de vară, trupele ruse au avansat în Donețk, organizând o întoarcere strategică în Harkov și lansând atacuri în regiunile Herson și Zaporojie.
Revendicările ilegale ale Rusiei
În 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat în mod unilateral anexarea a patru regiuni ucrainene – Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson – după organizarea unor referendumuri considerate fictive de comunitatea internațională. Aceste regiuni sunt doar parțial controlate de trupele Kremlinului.
Putin a cerut recent Kievului să se retragă din aceste regiuni ca o condiție preliminară pentru începerea discuțiilor de pace.
Perspective diplomatice
Declarațiile lui Zelenski pun în evidență o dilemă complexă: Ucraina refuză orice compromis care ar legitima ocupația rusă, dar forțele sale armate se confruntă cu limite evidente. Între timp, sprijinul Occidentului și presiunile asupra Moscovei rămân factori esențiali pentru viitoarele evoluții ale conflictului.