Dacă Ucraina nu câștigă o victorie decisivă și va face concesii Rusiei, așa cum prevede „planul de pace” al lui Trump , reluarea ostilităților va fi inevitabilă. Kremlinul este deja convins că agresiunea dă roade, până la urmă. Experții militari și politici Andrea Kendall-Taylor și Michael Kofman scriu despre acest lucru într-un articol al autorului pentru Foreign Affairs.

În lumina planurilor din ce în ce mai evidente ale lui Donald Trump și ale echipei sale de a realiza o pace rapidă în Ucraina cu anumite concesii în favoarea Rusiei, doi experți încearcă să avertizeze asupra evoluțiilor negative care vor urma inevitabil acestei erori de calcul geopolitic a viitoarei administrații americane.

Taylor și Kofman avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei nu se vor opri la Ucraina, iar în absența unei opoziții reale din partea Occidentului, agresiunea rusă nu va face decât să crească în amploare. Potrivit analiștilor, concesiile la cerințele Rusiei în Ucraina nu vor asigura pacea Europei, ci dimpotrivă.

„Priviți doar la evenimentele din ultimele două decenii. La fiecare pas – războiul din Georgia în 2008, prima invazie a Ucrainei de către Rusia în 2014 și desfășurarea trupelor sale în Siria în 2015 – Putin a devenit din ce în ce mai dispus să-și asume riscuri pentru că a ajuns să creadă că dă roade”, avertizează analiștii.

Planul de pace de azi al lui Trump poate devine o provocare mai costisitoare mâine

Taylor și Cofman recunosc că SUA ar putea privi într-adevăr China ca un adversar mai important decât Rusia. Cu toate acestea, în confruntarea cu China, America trebuie încă să-și asigure o direcție europeană.

„Dacă Washingtonul își reduce prematur angajamentul față de Europa, Moscova ar putea percepe acest lucru ca pe un semn al dezinteresului crescând al SUA și poate folosi oportunitatea de a merge mai departe”, scriu experții. Aceștia subliniază că încheierea războiului din Ucraina în condiții favorabile pentru Kiev este cea mai bună modalitate de a reduce amenințarea unei noi agresiuni din partea Rusiei. Mai mult, acest acord de pace ar trebui să devină parte a unei strategii mai ample de descurajare a Rusiei – militar și economic. În caz contrar, Rusia va începe în cele din urmă un „nou război nechibzuit” fie împotriva NATO, fie din nou împotriva Ucrainei.

„Nu există o soluție ușoară pentru confruntarea Occidentului cu Rusia. Revizionismul și agresiunea rusă nu dispar. Chiar dacă războiul actual din Ucraina se rezolvă printr-o încetare a focului, fără nicio garanție de securitate pentru Ucraina, este probabil un nou război . Statele Unite și aliații săi ar fi mult mai bine să ia astăzi în serios provocarea Rusiei decât să permită unui alt conflict să devină o provocare mai costisitoare mâine”, scriu Taylor și Cofman.