Negocieri intense pentru formarea noului Guvern. Cum se împart ministerele fără USR?
Formarea noului Guvern al României este marcată de discuții aprinse și negocieri dificile între principalele partide politice. Potrivit surselor politice, viitorul prim-ministru va fi nominalizat de Partidul Social Democrat (PSD), iar Marcel Ciolacu ar putea fi în continuare principalul candidat pentru această funcție.
Cu toate acestea, partidele negociază încă detaliile referitoare la repartizarea portofoliilor ministeriale, o temă care a generat tensiuni între aliați.
Disputele asupra portofoliilor
PSD solicită 9 ministere, ceea ce a nemulțumit UDMR. Fără Uniunea Salvați România (USR) împreună într-un guvern de coaliție, UDMR cere să primească un minister în plus, ajungând astfel la 3 portofolii. Totodată, șefia celor două camere ale Parlamentului reprezintă o altă miză importantă. PSD dorește conducerea Camerei Deputaților, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) va prelua conducerea Senatului.
Klaus Iohannis cere rapiditate în negocieri
Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a transmis că dorește ca negocierile dintre partide să se finalizeze rapid, pentru a putea convoca consultările formale necesare desemnării unui prim-ministru.
„Sunt negocieri în curs între partide. Se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puțin în privința unei persoane care îmi este propusă pentru funcția de prim-ministru. Bine ar fi să se miște repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a declarat Iohannis.
Calendarul învestirii noului Guvern
Dacă negocierile vor evolua conform planurilor, România ar putea avea un nou Guvern în funcție până la Crăciun. Potrivit unui calendar discutat în cadrul coaliției, procesul ar putea urma acești pași:
- Vineri – Senatorii vor depune jurământul, după ce președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul începând cu ora 14:00.
- Sâmbătă – Deputații vor depune jurământul.
- Duminică sau luni –Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări pentru nominalizarea unui premier.
- Până marți – Audierile miniștrilor și votul de învestitură în Parlament vor avea loc pe un calendar accelerat.
Pentru ca noul Guvern să fie învestit, coaliția are nevoie de cel puțin 234 de voturi. PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților dețin 246 de voturi – cu 12 voturi mai mult decât pragul necesar.
Restructurarea ministerelor
Un alt punct esențial în discuțiile coaliției este reducerea numărului de ministere, de la 18 la 16. Ministerul Familiei și Ministerul Energiei vor fi comasate cu alte portofolii, trecând sub autoritatea Ministerului Muncii și, respectiv, a Ministerului Economiei. De asemenea, s-a convenit că ministerele vor fi clasificate în trei categorii: ministere CSAT, ministere de dezvoltare și restul portofoliilor.
Potrivit surselor, PSD ar putea rămâne cu 8 ministere, PNL cu 5, iar UDMR cu 3. Această repartizare este condiționată de sprijinul UDMR în Parlament, ceea ce sporește influența partidului în negocierile actuale.