Euro se prăbușește la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, după ultimele decizii ale Federal Reserve din SUA

Publicat: 19 dec. 2024, 13:30, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Euro se prăbușește la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, după ultimele decizii ale Federal Reserve din SUA
Euro se prăbușește la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, după ultimele decizii ale Federal Reserve din SUA

Euro a scăzut în raport cu dolarul american până la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Dolarul a crescut după ce Rezerva Federală (Fed) a operat a treia reducere a ratei dobânzii din acest an și a proiectat un ciclu lent de relaxare în 2025.

Euro a scăzut în raport cu dolarul american până aproape de un minim al ultimilor doi ani, la 1,03, nivel atins pentru scurt timp la sfârșitul lunii noiembrie și cel mai scăzut din ultimii doi ani.

Scăderea a fost declanșată de reducerea ratelor de către Rezerva Federală (Fed), miercuri seară.

Perechea EUR/USD a scăzut cu mai mult de 1%, sau 1,4 cenți americani pe euro, înainte de o ușoară revenire în sesiunea pieţelor asiatice de joi, scrie euronews.com.

Fed a redus rata dobânzii cu 25 de puncte de bază, conform așteptărilor.

Cu toate acestea, banca centrală a SUA a semnalat o poziție mult mai austeră în ceea ce privește ciclul de relaxare de anul viitor.

Graficul de puncte al Fed, un grafic care proiectează traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor, a indicat o reducere a ratei cu jumătate de punct procentual în 2025, în comparație cu o reducere de un punct procentual a ratei dobânzii, prevăzută anterior, în septembrie.

Schimbarea neașteptată a politicii Fed a provocat neliniște pe piețele globale, dolarul american crescând vertiginos, în paralel cu creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a crescut cu 11 puncte de bază, ajungând la un maxim al ultimelor șase luni și jumătate, de 4,51%.

În schimb, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă în continuare rata dobânzii cu cel puțin un punct procentual anul viitor, ceea ce reprezintă o politică de relaxare mult mai accentuată decât cea a Fed.

Analiștii au anticipat că BCE ar putea fi nevoită să accelereze reducerea ratelor în 2025, pe fondul provocărilor actuale cu care se confruntă zona euro.