Care ar putea fi adevăratele motive ale retragerii PSD de la guvernare? Radu Carp explică
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi, 19 decembrie, că, din cauza neînțelegerilor din coaliție, PSD iese din negocierile pentru formarea viitorului Guvern.
Politologul Radu Carp a explicat, pentru PUTEREA, care sunt cauzele din spatele argumentelor pe care Marcel Ciolacu le invocă.
Carp: Pentru că PSD era într-o situație imposibilă, nu mai putea nici să pretindă primul-ministru pe Marcel Ciolacu, nici nu dorea să impună o altă persoană din partid sau nu erau pregătiți. Și atunci cred că asta a fost explicația.
Deci Marcel Ciolacu ar fi avut o mare problemă de a-și impune deciziile în cadrul acestei coaliții, dar pe de altă parte e președintele PSD și pe de altă parte PSD a câștigat cel mai mare număr de voturi. Deci aici era situația imposibilă.
PUTEREA: Nicușor Dan își anunță candidatura, intenția de a candida. Elena Lasconi pune condiții, iar PNL pare a fi constant.
Carp: Deci, în momentul de față singurii care au un mesaj clar sunt liberalii, care au spus din primul moment că se alătură unei coaliții de guvernare și nu au oscilat.
Nicușor Dan a spus de la bun început că vrea să candideze. Restul actorilor văd că își schimbă opiniile de la o zi la alta. Ba vor, ba nu vor ceva.
PUTEREA: Ar putea fi o strategie ca Marcel Ciolacu să câștige simpatie și să candideze pentru funcția de președinte al statului?
Carp: El așa speră, că un stagiu în opoziție să dea mai mult PSD-ului și să-i ofere poziția de președinte. Dar eu, personal, nu cred că opoziția este soluția în momentul de față, pentru că PSD a spus că vrea să formeze o coaliție proeuropeană.
Aici e o contradicție cu care se va confrunta PSD în următoarea perioadă.
Coaliția de la guvernare să depindă exclusiv de voturile PSD în Parlament. Asta se speră
PSD speră ca această coaliție să fie minoritară și să cadă în Parlament oricând, și să aibă instrumentele de a face ceea ce cred. Ca, de fapt, coaliția de la guvernare să depindă exclusiv de voturile PSD în Parlament. Asta se speră.
Opoziția este puternică, pentru că, sigur, în momentul de față nu poate să facă guvernarea. Dar eu mă aștept ca cele trei partide să vină la discuțiile cu președinte României cu un nume de prim-ministru.
PUTEREA: Adică, a fost o decizie impulsivă de moment? Marcel Ciolacu și-a dat seama că nu poate fi propus premier, dar nimeni n-a exclus asta. Noi am văzut ultimele declarații, având în vedere că PSD este majoritar și că a câștigat cele mai multe voturi, ar fi normal ca PSD-ul să dea primul-ministru.
În spațiul public a fost o reacție foarte violentă împotriva acestei nominalizări
Carp: Au spus cei care participă la discuții. În schimb, în spațiul public a fost o reacție foarte violentă împotriva acestei nominalizări. Deci, în interior, evident, nimeni nu a contestat această poziție.
PUTEREA: Ce ar trebui să facă Klaus Iohannis zilele acestea, inclusiv în urma deciziei lui Marcel Ciolacu?
Carp: Păi, Klaus Iohannis ar trebui să încerce să fie, cum să spun, nu mai activ, dar să încerce să medieze între aceste partide în așa fel încât să avem un prim-ministru care să îndeplinească mai multe criterii agreate de partide.
Deci sigur că are un rol, el se implică în activ în desemnarea unui candidat pentru prim-ministru.
Klaus Iohannis să propună o persoană dinainte, chiar dacă va fi o reacție negativă sau una pozitivă
Și cred că ar fi momentul ca Klaus Iohannis, cum să spun, să fie atât de activ, încât chiar să propună o persoană dinainte, chiar dacă va fi o reacție negativă sau una pozitivă. Oricum, ar trebui să se implice mult mai mult, pentru că vedem că s-a creat un vid.