PSD se retrage strategic: opoziție temporară sau pregătire pentru revenirea la putere?

Publicat: 19 dec. 2024, 12:38, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
PSD se retrage strategic: opoziție temporară sau pregătire pentru revenirea la putere?

PSD a mai făcut această mișcare de retragere de la guvernare în momente critice, și nu este prima dată când vedem acest scenariu. De fiecare dată, retragerea vine pe ultima sută de metri, iar în spatele acestei decizii se află o logică politică bine calculată. Ne spălăm puțin în opoziție până după alegerile prezidențiale, iar apoi revenim în forță. În aceste câteva luni în care vor depinde de voturile noastre în Parlament, nu vor risca să ne pună pe noi în fața electoratului, așa că nu ne vor da afară din guvern. Nu e timp pentru schimbări bruște.

Astfel, vom fi teoretic în opoziție, dar practic vom rămâne la guvernare, având sprijinul din Parlament și păstrându-ne oamenii cheie în guvern. PSD a anunțat retragerea pentru că, teoretic, nu mai poate oferi stabilitatea promisă, dar, de fapt, va continua să o asigure indirect. Așa cum au făcut și în trecut, PSD va avea ocazia după alegerile prezidențiale să lanseze o moțiune de cenzură și să revină la guvernare, cu un sprijin electoral reînnoit.

Ciolacu, care acum se plânge în fața presei de „momentul crucial”, este, de fapt, cel care a participat activ la măcelul bugetar din ultimii trei ani. A promis măsuri care nu puteau fi susținute financiar și acum își caută o „ieșire onorabilă”. Aceste retrageri repetate din guvernare au mai avut loc și în trecut. Cea mai notabilă a fost atunci când PSD a dat jos guvernul Orban, iar apoi a votat din nou pentru același guvern, după izbucnirea pandemiei. Cu alte cuvinte, Ciolacu și partidul său nu sunt străini de jocuri politice care favorizează propriile interese.

Unii ar putea crede că retragerea PSD este o decizie bazată pe principii sau sensibilități politice, dar adevărul este că acest partid știe să joace pe mai multe fronturi. Retragerea lor acum are un scop clar: să se pregătească pentru o eventuală revenire, folosind opoziția doar ca pe o punte temporară. În perioada următoare, guvernul minoritar de dreapta va încerca să mențină funcționalitatea, dar va fi greu să pună în practică reforme majore. Nu este exclus nici scenariul alegerilor anticipate, ceea ce doar va adânci instabilitatea politică.

PSD va continua să joace cartea instabilității. După ce au gestionat bugetul cu risipă și datorii, acum au o nouă oportunitate să preia din nou frâiele guvernării, în timp ce alții vor plăti prețul. Această criză guvernamentală nu face decât să sublinieze haosul politic existent în România, o instabilitate care ne costă enorm, pe toate planurile.

În final, poate că PSD va reuși să manipuleze situația astfel încât să ajungă din nou la putere, dar până atunci vom continua să ne întrebăm cât de mult mai putem tolera acest tip de joc politic, care pune interesul partidului înaintea celui național.