Sărbătorile Crăciunului cu preparate vegane

Publicat: 24 dec. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
Sărbătorile Crăciunului cu preparate vegane

Aperitive vegane, salată de boeuf vegană, rulade sau budinci cu legume,  ciuperci cu tofu, chiar sarmale cu praz și ciuperci, dar și friptură din conopidă, inclusiv cozonac vegan…  

Sunt preparatele vegane gustoase care pot alcătui un meniu de Crăciun. Să începem cu aperitive:

Salată de boeuf vegană

Sunt necesare: cartofi fierți în coajă, morcovi fierți, castraveți murați (în saramură), ciuperci fierte, mazăre fiartă.  Cartofii, morcovii, castraveții și ciupercile se toacă și se amestecă cu mazărea. Se adaugă muștar fără zahăr și maioneza vegetală.  Pentru aceasta avem nevoie de o mână de semințe de floarea soarelui sau caju măcinate, care se amestecă cu suc de lămâie, ulei presat la rece și puțin apă, până devine o pastă.

Ciuperci vegane la cuptor

Sunt necesare: aproximativ 1 kg de ciuperci, 1 ceapă, 50 ml ulei de măsline și condimente: 3 căței de usturoi, sare, piper, pătrunjel și mărar, zeama de la o lămâie. Ciupercile se curăță, se taie codițele  și se spală temeinic. Într-o tigaie cu ulei se pun ceapa și codițele tocate mărunt. După ce s-au înăbușit ușor, se lasă să se răcească. Adăugam mărarul și pătrunjelul tocate, sare, piper și usturoiul pisat. Așezăm ciupercile într-o tavă și în fiecare pălărie punem sare și piper. Apoi, le stropim cu zeama de lămâie. Fiecare pălărie este umplută cu acest amestec și se dau la cuptor (220 de grade, circa 20-25 de minute).

Iată și o rețetă de sarmale cu praz, ciuperci și orez:

Sunt necesare: 2 fire de praz, 300 g ciuperci, 150 g orez, 1-2 cepe, 4 morcovi, 5 linguri de ulei de măsline, 3 linguri de bulion, sare, piper, 1 lingură de paprika, boia de ardei, cimbru, 400 g suc de roșii, foi de viță și foi de varză murată – aproximativ 20 din fiecare.  Ceapa și prazul tăiate mărunt, morcovii dați prin răzătoare sunt călite ușor în 3 linguri de ulei, după care se adaugă orezul, ciupercile și o cană de apă. Lăsăm pe foc până orezul se umflă ușor. Condimentăm cu paprika, boia de ardei, sare, piper, suc de roșii. Cu această umplutură facem sarmalele în foi de viță și de varză acră. Sarmalele sunt așezate într-un vas, le acoperim cu foile rămase și acoperim cu apă. Se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 50-60 de minute. A doua zi se adaugă sucul de roșii și se mai lasă în cuptor circa 40 de minute.

Avem și o rețetă de friptură din… conopidă,  Este un preparat recomandat de Andreea Raicu.

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru marinadă: o conopidă medie, spălată și uscată,  2 linguri ulei de măsline, 2 linguri sos de soia, 1 lingură oțet balsamic, 1/2 lingură sirop de arțar, 1/2 linguriță de boia afumată, sare și piper, după gust.

Pentru crustă: 60 g făină de năut, 2 linguri drojdie inactivă,1 linguriță paprika, sare si piper, după gust.

Ingredientele indicate pentru marinadă se pun într-un borcan care se închide. Se agită până când ingredientele se întrepătrund. Pentru prepararea crustei se amestecă ingredientele într-un bol, iar totul se pune pe un platou.

Conopida se taie  în două sau trei felii și se fierb într-o oală cu apă și sare, timp de 3-4 minute sau până când se înmoaie puțin. Se scot și se lasă să se scurgă pe un șervețel de hârtie. Se pune hârtie de copt pe o tavă și așezăm feliile conopidă. Le acoperim cu marinada pe ambele părți și fiecare felie este trecut prin crustă. Înainte dea băga tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade de Celsius, stropim ușor cu ulei de măsline feliile de friptură. Lăsăm friptura la cuptor circa 20-25 de minute.

Cozonac vegan

Și nu e Crăciun fără o felie de cozonac. Există și variante vegan de cozonac savuros și cu puține calorii. Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, ne oferă o rețeta cozonacului vegan cu ciocolată:

Pentru aluat: 1 pliculeț (2 lingurițe) de drojdie uscată, 1 lingură de zahăr brun sau melasă (sau alt zahăr pe care preferi să-l folosești), 90 ml de lapte vegetal la alegere, încălzit,  200 ml de lapte de cocos (plus încă 20 g care vor fi folosite pentru ungerea cozonacului), 360 g de făină albă, un praf de sare.

Pentru ciocolata vegană:  120 g de ciocolată neagră   (cel puțin 50% cacao), fără lapte,
1 lingură rasă de cacao, 4 linguri de zahăr brun sau melasă.

Pentru glazură: 2 linguri de zahăr brun sau melasă, 1-2 linguri de apă.

Amestecă împreună drojdia, zahărul și laptele vegetal puțin încălzit (nu fierbinte!). Așteaptă câteva minute ca drojdia să înceapă să facă spumă și adaugă apoi acest lichid în vasul unui mixer. (Poți frământa aluatul și cu mâna, dacă dorești.) Adaugă laptele de cocos, făina și praful de sare. Frământă bine amestecul timp de aproximativ 10 – 15 minute, până când obții un aluat neted pe care îl poți modela sub formă de bilă. Așază aluatul într-un castron pe care l-ai uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un șervet de bucătărie și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până își dublează dimensiunea.

Separat, topește ciocolata neagră pe aburi (pune la fiert un vas cu apă, iar în acesta pune un alt vas rezistent la căldură în care ai ciocolata mărunțită, pe care o amesteci până se topește). Adaugă apoi o lingură de cacao și 4 linguri de zahăr – în funcție de gust, dacă îți place mai amărui, poți pune mai multă cacao sau dacă îți place mai dulce, poți pune mai mult zahăr. Poți adăuga, opțional, și o mână de nuci mărunțite (migdale, fistic, nuci românești etc.).

Urmează asamblarea cozonacului vegan. Unge o formă de copt cu puțin ulei cu gust neutru (cum ar fi cel de floarea-soarelui).

Întinde aluatul cu un sucitor într-un dreptunghi de aproximativ 28 x 38 cm. După ce ai întins aluatul pe masă, pune umplutura de ciocolată peste aluat și întinde-o cu o spatulă pe toată suprafața foii de aluat, până la margini, până când obții un strat subțire de sos de ciocolată.

Rulează cozonacul pe lungime până la jumătate, apoi oprește-te și începe să-l rulezi și din partea cealaltă tot până la jumătate, astfel încât aluatul va arăta ca un papirus, cu cele două suluri față în față. Apoi, răsucește cozonacul tot pe lungime, sub formă de funie, ca și cum ai stoarce o rufă. După ce ai întins sosul de ciocolată peste aluat, îl poți rula de la un capăt la altul într-o singură direcție, ca pe o ruladă obișnuită. Pune cozonacul astfel răsucit în forma de copt unsă cu ulei.