Proiect în valoare de 93 milioane euro pentru modernizarea drumurilor în zona transfrontalieră Galați – Giurgiulești – Reni

Publicat: 19 dec. 2024, 23:12, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
Proiect în valoare de 93 milioane euro pentru modernizarea drumurilor în zona transfrontalieră Galați - Giurgiulești - Reni

După ce au fost alocate fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Canalul Sulina și pe Dunăre pentru creșterea volumului de mărfuri exportate sau importate de Ucraina în contextul războiului de agresiune al Rusiei, Uniunea Europeană finanțează și un proiect transfrontalier pentru organizarea fluxurilor de transport rutier pe ruta Galați – Giurgiulești (Republica Moldova) – Reni (Ucraina).

În contextul războiului din Ucraina, una din principalele rute de transport rutier de mărfuri în regiune a devenit cea care trece pe la Punctul Trilateral de Contact de la Vama Galați – Giurgiulești, unde sunt în conexiune frontierele României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Pentru creșterea volumului de mărfuri transportate este necesară o modernizare a infrastructurii de transport rutier din zona Galați – Giurgiulești – Reni pentru ca aceasta să fie adaptată la noile fluxuri de mărfuri care tranzitează zona.

Compania Națională de Admimistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat demararea unui proiect finanțat parțial de UE pentru modernizarea drumurilor în zona transfrontalieră dintre Galați și Giurgiulești (Republica Moldova) și Reni (Ucraina).

Acest proiect, în valoare 26 milioane euro, este o etapă în cadrul proiectului „Organizarea traficului in vederea creșterii capacității infrastructurii, siguranței și eficienței serviciilor transfrontaliere pe drumul comun RO/MD/UKR în punctul de trecere a frontierei rutiere (PTF) Galați / Giurgiulești / Reni”, care are o valoare de 93 milioane euro.

În cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere va fi realizată o lărgire la două benzi pe sens a drumului care leagă Punctul Trilateral de Contact de la Giurgiulești de Reni, va fi proiectată și construită o șosea de centură ocolitoare la nord de Giurgiulești, vor fi resistematizate căile de acces spre punctele trecere a frontierelor de la Galați, Giurgiulești şi Reni și vor fi construite două parcări pentru TIR-uri, la Giurgiulești și Reni, fiecare cu o capacitate de 150-200 de locuri.

Bugetul total al acestei componente a proiectului, referitoare la modernizarea infrastructurii rutiere, este de 26.131.000 euro, fără TVA, din care 13.065.000 euro este finanțarea alocată de Comisia Europeană. Durata de realizare a lucrărilor este de 42 de luni.

Obiectivul proiectului este crearea unui coridor vamal eficient în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia

Valoarea totală a proiectului „Organizarea traficului in vederea creșterii capacității infrastructurii, siguranței și eficienței serviciilor transfrontaliere pe drumul comun RO/MD/UKR în punctul de trecere a frontierei rutiere (PTF) Galați / Giurgiulești / Reni” este de 93.513.000 euro, fără TVA din care finanțarea alocată de Uniunea Europeană este de 46.756.000  euro.

În afară de modernizarea rețelei de drumuri, în proiectul de 93 milioane euro mai sunt prevăzute și alte obiective care să asigure fluidizarea transportului de mărfuri.

Spre exemplu, pe partea Republicii Moldova este prevăzută și „realinierea PTF Giurgiulești-Galati, inclusiv prin achiziții de echipamente care vor fi operate de către reprezentanţi ai Serviciului Vamal al Moldovei”.

Ruta Galaţi – Giurgiuleşti – Reni face parte din reţeaua TEN-T extinsă şi are un rol cheie în regiune, pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei şi comerțul acestei ţări cu Uniunea Europeană, în contextul războiului de agresiune declanşat de Rusia. Prin crearea unui coridor vamal eficient, se va reduce timpul de procesare la toate frontierele vizate și se va îmbunătăți dezvoltarea viitoare a zonei portuare Giurgiulești”, se spune în prezentarea obiectivelor proiectului.

În octombrie, România și Republica Moldova au încheiat un acord pentru simplificarea procedurilor vamale prin realizarea unui control coordonat pe sensul de intrare în România.