ANIF: la Brăila au fost pornite stațiile de desecare în regim de urgenţă pentru protejarea culturilor agricole

Publicat: 20 dec. 2024, 10:01, de Sorin Costea, în Agricultura , ? cititori
ANIF: la Brăila au fost pornite stațiile de desecare în regim de urgenţă pentru protejarea culturilor agricole
ANIF: au fost pornite stațiile de desecare în regim de urgenţă, la Brăila, pentru protejarea culturilor agricole

În mai multe zone din județul Brăila au fost pornite în regim de urgență stațiile de desecare, deoarece ploile din ultima perioadă au crescut gradul de saturare cu apă a solului, iar noile precipitații prognozate de meteorologi ar produce băltiri pe terenurile agricole, afectând culturile de toamnă, informează ANIF.

După lunga perioadă de secetă care a afectat zona de sud-est și în special Bărăganul, ploile din ultima perioadă au dus la acumularea unor mari cantități de apă în sol și chiar la o creștere a gradului de saturație cu apă a solului.

În condițiile în care meteorologii au prognozat noi precipitații în perioada următoare, este posibil ca pe terenurile agricole însămânțate cu culturi de toamnă să se producă băltiri care ar compromite producțiile agricole.

Sucursala din Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a solicitat Prefecturii Brăila convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și emiterea unei decizii care să permită punerea în funcțiune a stațiilor de desecare din mai multe zone ale județului pentru prevenirea băltirilor şi a inundării unor culturi agricole, precum şi pentru înlăturarea riscului de afectare a construcţiilor hidrotehnice.

În baza hotărârii emise de Prefectura Brăila şi de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila, vor fi pornite în caz de necesitate stațiile de pompare SPE Valea Encii, SPE Km 199, SPE Km 203, SPE Km 209, SPE 3 Pisc, SPE Cotu Mihalea şi SPE B4.

Stațiile vor fi pornite doar în caz de necesitate, pentru o perioadă determinată. Vor funcționa cât timp va fi nevoie pentru înlăturarea excesului de apă. Vorbim despre luncile și zonele depresionare aferente Dunării, Siretului, Călmăţuiului şi Buzăului, unde, deja, nivelul pânzei freatice este ridicat, iar canalele de desecare sunt pline cu apă”, a declarat pentru obiectivbr.ro Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila.

Dacă saturarea cu apă a solului se va reduce și nu va mai exista pericolul producerii băltirilor, ANIF Brăila va solicita Comitetului pentru Situații de Urgență emiterea unei decizii care să dispună oprirea stațiilor de desecare.