Presiunea „Crăciunului perfect” pentru Generația Z. Ce activități pot face pentru a combate anxietatea

Publicat: 25 dec. 2024, 13:12, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Exclusiv
Presiunea „Crăciunului perfect” pentru Generația Z. Ce activități pot face pentru a combate anxietatea

Pentru generația Z, Crăciunul este un mix între tradiție și digital, dar rețelele de socializare pot transforma această perioadă de sărbătoare într-un sursă de anxietate. Psihologul Liliana Popescu atrage atenția asupra presiunii de a trăi un „Crăciun perfect” online.

Într-un interviu acordat pentru Ziarul Puterea, psihologul explică care sunt „armele” pe care generația Z le poate folosi pentru a face față anxietății care se așterne în această perioadă. Voluntariatul, pauzele de la social media, dar și un „jurnal de recunoștință” sunt doar câteva dintre metodele la care pot apela tinerii pentru a depăși aceste provocări.

Când se așterne anxietatea?

Liliana Popescu, psiholog, explică faptul că anxietatea poate fi declanșată de așteptările sociale, presiunea de a avea experiențe perfecte sau de a se conforma standardelor impuse, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare și singurătate, mai ales în perioada sărbătorilor.

„Anxietatea poate apărea din cauza așteptărilor sociale, fie că este vorba despre presiunea de a avea experiențe perfecte, fie despre conformarea la standardele impuse de familie, părinți sau prieteni. Mulți simt nevoia de a demonstra ceva, de a se încadra într-un anumit tipar. Această presiune poate amplifica sentimente de inadecvare și singurătate.

Perioada sărbătorilor este asociată cu apropierea de prieteni și familie, iar cei care sunt singuri sau fără un partener se pot simți izolați și inadecvați, experimentând o anxietate mult mai mare decât în alte perioade ale anului.

Observăm că generația Z încearcă să exprime momentele importante pentru ei în mediul online, reflectând astfel legătura puternică dintre stilul lor de viață digital și modul în care trăiesc sărbătorile.”

Cum pot strica rețelele de socializare Crăciunul?

Atmosfera de sărbători poate fi perturbată, într-o oarecare măsură, și de rețelele sociale, unde se prezintă „Crăciunul perfect”. Liliana Popescu atrage atenția asupra acestor comparații nesănătoase care pot afecta starea emoțională a generației Z.

„Dorința de a obține aprecieri și comentarii poate influența starea emoțională a tinerilor în perioada Crăciunului. Bineînțeles, postările de pe rețelele sociale sunt adesea idealizate, prezentând versiuni perfecte ale sărbătorilor.

Fiecare își arată acolo varianta ideală, iar mulți tineri simt că nu trăiesc sărbătorile la standardele promovate online, ceea ce poate duce la comparații nesănătoase, accentuarea anxietății și scăderea stimei de sine.

Când toată lumea pare să prezinte o viață perfectă, simți că nu îndeplinești așteptările sociale.”

Jurnalul de recunoștință, voluntariatul și muzica pot reduce anxietatea

Liliana Popescu vine în sprijinul Generației Z cu câteva metode prin care se pot diminua efectele anxietății. Printre acestea se numără:

„De exemplu, o pauză digitală, cu pauze regulate de la social media, ar fi ideală pentru a reduce comparațiile și anxietatea asociată. Un jurnal de recunoștință este bine să fie ținut pe tot parcursul anului, dar acum, de sărbători, are o relevanță și mai mare, pentru că este sfârșit de an și poți face un bilanț al tuturor reușitelor și al lucrurilor pentru care ești recunoscător.

De asemenea, ar fi utile activitățile creative, cum ar fi scrierea unei scrisori de mulțumire către o persoană dragă, desenul, pictura, muzica, colindele sau meditația. Exerciții simple prin care să rămână conectați cu prezentul, pentru că asta le lipsește foarte mult. Nu trăiesc suficient în prezent și este o perioadă bună pentru voluntariat. Sunt multe cazuri sociale care ies în evidență și voluntariatul te ajută să redescoperi sensul autentic al sărbătorilor și contribuie la dezvoltarea anumitor abilități”.

Generația Z e formată din persoanele născute între 1997 și 2010. Este prima generație care a crescut într-o eră digitală, având acces constant la internet, smartphone-uri și rețele sociale. Acest fapt le-a modelat modul de a interacționa, învăța și experimenta lumea, făcându-i extrem de familiarizați cu tehnologia.