Viktor Orbán a ajuns la București. Ce declară despre gazul din România
UPDATE 18h30:
Viktor Orbán: ”Suntem aici pentru a marca o colaborare, un proiect din ultimele 6 luni, să sărbătorim colaborarea care s-a format între noi. Acum 6 luni domnul prim-ministru m-a primit la Guvern și atunci am stabilit un plan comun de acțiune pentru ca România să intre în spațiul Schengen. A fost o sarcină foarte dificilă și am discutat foarte mult dacă este realist să se întâmple anul acesta, pentru că nu s-a întâmplat în ultimii 13 ani. Am discutat cu toate țările care s-au opus, am discutat cu toți, am pus în mișcare planul pe care l-am stabilit împreună și iată că în cele 6 luni ale președinției Ungariei aderarea României la Schengen s-a realizat.
După ce veți intra în Schengen, toate cifrele vor crește. Atunci când s-au ridicat controalele la granițele Ungariei, atunci toată economia a luat avânt
Aderarea totala la Spațiul Schengen va arata felul în care va crește performanța economică, va crește schimbul comercial și PIB-ul ș.a.m.d. Dar aș vrea să vă spun că atunci când s-au ridicat barierele la granița de austro-ungară, ulterior la granița sloveno-ungară și cel mai recent, la granița cu Croația, atunci nu doar economia a luat un avânt și în regiunea respectivă calitatea vieții s-a schimbat.
Sensul vieții s-a schimbat. Cred că de la București sau de la Budapesta nu putem evalua cu precizie ce importanță are această schimbare pentru cetățenii care locuiesc în regiunile transfrontaliere.
Două chestiuni, două fapte mărunte care vă ajută să înțelegeți seriozitatea acestuia (n.r. Spațiul Schengen)
Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria. De la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum puteau folosite doar parțial.
Acum vor putea fi folosite în totalitate.
Când oamenii, locuitorii dintr-o localitate, au vrut să treacă granița într-o localitate vecină, până acum, în medie trebuiau să parcurgă trei și 7km să treacă granița. Acum, această distanță se va înjumătăți, va scădea la 20km, deci viața se va reorganiza într-o manieră mult mai organică și sănătoasă de decât până acum, pentru că o graniță era o piedică în calea dezvoltării naturale.
Eu cred ce spune domnul premier că începem o eră nouă, o colaborare dintre cele două țări. Avem și baza fondului de încredere. Așa cum ați auzi, Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic.
Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria
Anul trecut, prin dumneavoastră am putut să cumpărăm 1,75 miliarde m³ de gaze care a venit prin conducta care, împreună cu gazele din conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să-mi exprim recunoștința, mulțumirile pentru aceasta, față de domnul prim-ministru.
Deși România este o țară-tranzit, foarte importantă pentru din punct de vedere energetic și pe măsură ce se blochează colaborare energetică cu Ucraina, cu atât mai importantă este colaborare energetică cu România și așa cum am discutat, ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea între cele două țări.
Deci Ungaria vrea să continue colaborarea cu România”.
Premierul maghiar Viktor Orbán a ajuns la București pentru o întâlnire cu Marcel Ciolacu, cu scopul „oficial” de a oferi mulțumiri pentru sprijinul acordat aderării României și Bulgariei la Schengen.
Marcel Ciolacu si Victor Orban vor avea o discuție cu ușile închise și vor acorda declarații comune de presă la finalul întâlnirii. La sosire, Viktor Orban a fost întâmpinat și de președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Orbán a vizitat mai întâi, Sofia (13 decembrie), unde a negociat cu guvernul bulgar ca gazele rusești de care depinde Ungaria să traverseze, în continuare, Bulgaria.
În România, compania energetică maghiară de stat, MVM, a făcut o ofertă „de nerefuzat” pentru achiziționarea E.ON România.
MVM a oferit 200 de milioane de euro, în condițiile în care compania fusese evaluată la 120 de milioane de euro, conform Expert Forum. Asta ar însemna ca 3,5 milioane de clienți români ai companiei germane să treacă în portofoliul companiei maghiare, care ar avea acces, astfel, și la gazele exploatate în România, pe care le-ar putea vinde în Europa.
Conform legislației românești, o tranzacție de acest tip trebuie să primească avizul autorităților – Consiliul Concurenței și Consiliul pentru Investiții Străine.
Premierul Orban s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a participat la Summitul UE – Balcanii de Vest, iar joi a luat parte la Consiliul European.
Ungaria, din poziția sa de președinte al Consiliului Uniunii Europene, a jucat, prin premierul Viktor Orbán, un rol determinant în accelerarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.