CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Publicat: 21 dec. 2024, 11:07, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Săptămâna care se încheie a fost una deosebit de provocatoare pentru mediul economic din România. Pe lângă fragilitatea şi dezechilibrele cunoscute, incertitudinile din mediul politic şi revizuirea perspectivei ratingului de ţară al României au amplificat temerile legate de evoluţia economiei româneşti în viitorul apropiat şi au pus presiune pe pieţele financiare. Contextul economic extern şi deciziile marilor bănci centrale, în special a Federal Reserve din SUA, au accentuat presiunea pe moneda naţională, care a ajuns la un minim al anului 2024 faţă de dolar, în timp ce cursul euro în raport cu leul pare să fie ţinut strict sub control de către Banca Naţională a României (BNR), această ancoră anti-inflaţionistă funcţionând foarte bine.

Bursa de la Bucureşti a reacţionat la semnalele haotice din zona politică, cât şi la revizuirea perspectivei ratingului de ţară, aproape un miliard de euro evaporându-se din conturile investitorilor în doar o singură zi. A fost o săptămână marcată de scăderi continue, cu semne de redresare vineri, în ultima şedinţă bursieră a săptămânii.

Tot în această săptămână a fost anunţată şi o tranzacţie impresionantă, preluarea E.ON România de către MVM din Ungaria. A fost suficient pentru reţelele sociale, inflamate şi arhipline de mesaje explozive, pentru a da frâu liber speculaţiilor că intrarea României în Schengen în preşedinţia ungară a Uniunii Europene a avut totuşi costurile sale ascunse.

Nu au lipsit nici veştile bune în această săptămână. În febra cumpărăturilor de Sărbători  şi a parcărilor insuportabil de aglomerate ale marilor centre comerciale, cu toate condiţiile pentru tamponări uşoare, românii au aflat de prelungirea plafonării preţurilor alimentelor de bază, dar şi a tarifelor RCA.

Iată câteva dintre cele mai importante evenimente economice ale săptămânii care se încheie.

XXX

Fitch revizuiește perspectiva ratingului de țară al României la negativă, din cauza incertitudinii politice

Agenția internațională de rating Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului de țară al României, menținându-l la nivelul BBB-, în contextul unei incertitudini politice crescute care ar putea afecta semnificativ consolidarea fiscală a statului român.

Într-un raport, Fitch a subliniat că „incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate”, un factor care, în opinia agenției, va avea un impact negativ asupra măsurilor de consolidare fiscală. Procesul electoral din România a fost marcat de evenimente neprevăzute, inclusiv anularea alegerilor de către Curtea Constituțională, după ce Călin Georgescu, candidatul ultranaționalist, a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur, în urma unor acuzații de ingerințe electorale externe, inclusiv din partea Rusiei. În urma acestei decizii, Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte Klaus Iohannis până în decembrie 2024.

Ce înseamnă schimbarea perspectivei Fitch de la „Stabilă” la „Negativă” pentru economia României

Poate că pentru mulți acest termen nu spune mare lucru, dar implicațiile sunt semnificative și nu trebuie subestimate. Hai să vedem ce înseamnă acest „cartonaș galben” din partea agenției și ce riscuri presupune.

Ce înseamnă schimbarea perspectivei la „Negativă”?

Pe scurt, schimbarea perspectivei nu reprezintă o retrogradare a rating-ului, dar semnalează un avertisment serios. În termeni simpli, Fitch ne spune că România este acum într-o zonă de risc, iar dacă nu luăm măsuri serioase, ar putea urma o retrogradare. Este ca și cum ți-ai primi un „cartonaș galben” într-un meci de fotbal: încă nu ești eliminat, dar trebuie să te comporți mai responsabil, altfel riscă să vină și „cartonașul roșu”.

Marcel Boloș, despre Fitch: „Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă”

„Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, miercuri, comentând revizuirea perspectivei ratingului suveran al României de către agenția Fitch, de la stabil la negativ.

Boloș a subliniat că, în ciuda acestei schimbări, România rămâne în continuare în categoria de rating „BBB minus” și a transmis un mesaj de calm, insistând că este esențial ca autoritățile să ia măsuri de consolidare fiscal-bugetară pentru a menține stabilitatea economică.

„Rămânem în continuare în categoria de rating BBB minus și asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru ca să ne menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a declarat ministrul, adăugând că este necesar ca măsurile propuse să fie implementate rapid pentru a preveni deteriorarea suplimentară a situației financiare a țării.

Cursul BNR: Leul se depreciază faţă de principalele valute

Leul s-a depreciat luni faţă de principalele valute – euro, dolar şi francul elveţian. Deşi Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a Elveţiei au redus dobânzile de politică monetară şi acelaşi lucru este de aşteptat să facă şi Federal Reserve în SUA, la reuniunea ce se apropie, ceea ce sugera posibile deprecieri ale acestor valute, se pare că presiunea asupra stabilităţii leului rămâne ridicată, în contextul economic şi politic actual.

Cursul BNR. Euro a ajuns luni la 4,9759 lei

Cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a urcat luni la 4,9759 lei, de la 4,9732 lei vinerea trecută.

Bursa a mai primit o lovitură. Scăderea acţiunilor continuă miercuri, în deschidere

După un început de săptămână cu scăderi, noi veşti proaste au venit miercuri dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Fitch Ratings a confirmat la „BBB minus” ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

Bursa a deschis miercuri în scădere, indicele BET avea un declin de 1% după prima jumătate de oră de tranzacţii

Bursa a deschis miercuri în scădere, iar indicele principal BET, care arată evoluţia celor  mai importante 20 de acţiuni listate, avea un declin de peste 1% după prima jumătate de oră de la debutul tranzacţiilor.

Bursa a scăzut luni cu 1,04%, iar marţi cu 0,55%.

Bursa: Acţiunile, în cădere liberă. Tranzacţii de peste o jumătate de miliard de euro, datorită înregistrării în sistem a subscrierilor de titluri de stat Fidelis

Scăderile continuă joi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în deschiderea sesiunii de tranzacţionare, indicele principal BET, care arată evoluţia celor importante 20 de acţiuni, având un declin de 0,6% la o jumătate de oră de la începutul şedinţei, după trei zile consecutive de scăderi.

Randamentul pe anul 2024 al indicelui BET a coborât la 8,4%, în condiţiile în care prima jumătate a anului în curs prefigura performanţe record.

Joi, în deschidere, acţiunile Antibiotice erau pe minus cu 2,7%, Banca Transilvania – minus 0,7%, Digi – minus 0,9%, Fondul Proprietatea – minus 2%, Purcari – minus 1,2%, Nuclearelectrica – minus 0,7%, Elerctrica – minus 1,2%, Sphera Franchise Group – minus 1,75%, TTS – minus 3,7%.

Volumul de tranzacţionare afişat la BVB era unul neobişnuit de mare, de peste o jumătate de miliard de euro, datorită înregistrării în sistem a subscrierilor de titluri de stat Fidelis, din emisiunea încheiată miercuri, de peste 516 milioane euro.

Euro se prăbușește la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, după ultimele decizii ale Federal Reserve din SUA

Euro a scăzut în raport cu dolarul american până la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Dolarul a crescut după ce Rezerva Federală (Fed) a operat a treia reducere a ratei dobânzii din acest an și a proiectat un ciclu lent de relaxare în 2025.

Euro a scăzut în raport cu dolarul american până aproape de un minim al ultimilor doi ani, la 1,03, nivel atins pentru scurt timp la sfârșitul lunii noiembrie și cel mai scăzut din ultimii doi ani.

Scăderea a fost declanșată de reducerea ratelor de către Rezerva Federală (Fed), miercuri seară.

MVM: Expansiunea energetică maghiară în România și legăturile cu gazul rusesc

Grupul MVM, un colos energetic maghiar controlat de statul condus de Viktor Orbán, este pe cale să își extindă semnificativ influența în România.

Compania a semnat un acord pentru achiziționarea a 68% din acțiunile E.ON Energie România, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică și gaze naturale din România, cu aproape 3,4 milioane de clienți. Tranzacția, evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro, reprezintă o mișcare strategică pentru MVM, consolidându-i poziția pe piața energetică din Europa Centrală și de Est.

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA și anunță noi investiții în infrastructură și industrie

Guvernul României prelungește plafonarea prețurilor pentru polițele RCA cu încă trei luni, până la 31 martie 2025. Premierul Marcel Ciolacu a făcut acest anunț explicând că măsura vine la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Plafonarea prețurilor RCA continuă

„Prelungim azi plafonarea prețurilor la polițele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF. Vrem să preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și să prevenim creșterea prețurilor pentru aceste polițe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023 și prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieței RCA”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Această decizie are rolul de a menține stabilitatea în piața asigurărilor obligatorii auto, prevenind eventualele fluctuații care ar putea afecta consumatorii.