Diana Șoșoacă și influencerul Makaveli, urmăriți penal după ce au agresat verbal jurnaliștii în Parlament
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deschiderea unui dosar penal „in rem” în urma unui incident petrecut pe 20 decembrie 2024, în incinta Palatului Parlamentului. Evenimentul a implicat europarlamentarul Diana Șoșoacă, influencerul Makaveli și o echipă de jurnaliști de la Antena 3 CNN. Procurorii au analizat imaginile video ale incidentului și au demarat investigațiile pentru infracțiunile de tulburare a ordinii și liniștii publice, precum și purtare abuzivă.
Diana Șoșoacă și influencerul Makaveli, luați în vizor
Conform declarațiilor oficiale și a imaginilor analizate de procurori, mai multe persoane, printre care Diana Șoșoacă, un deputat, un funcționar parlamentar și alte figuri publice, au urmărit și agresat verbal echipa de jurnaliști acreditați. Incidentul a avut loc într-un spațiu public din Palatul Parlamentului, o locație care ar trebui să fie dedicată dezbaterilor și activităților parlamentare, nu altercațiilor.
Situația a escaladat pe rețelele sociale, unde unul dintre cei implicați, Makaveli, a publicat un videoclip în care a adresat injurii și amenințări directe atât la adresa judecătorilor Curții Constituționale, cât și a unui jurnalist. Acest gest a atras critici din partea mai multor organizații și a stârnit o reacție promptă din partea autorităților.
Parchetul General a emis un comunicat prin care a precizat că s-a autosesizat în această situație. Conform declarațiilor oficiale, urmărirea penală este „in rem”, ceea ce înseamnă că se investighează faptele comise, fără ca până în acest moment să fie nominalizate persoane ca suspecte.
”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în data de 20 decembrie 2024 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice și purtare abuzivă.
În fapt, s-a reținut că în, data de 20 decembrie 2024, în timp ce se aflau în incinta Palatului Parlamentului, mai multe persoane (printre care și un europarlamentar, un deputat, un funcționar parlamentar ș.a.) i-au urmărit și agresat verbal pe jurnaliștii acreditați din cadrul unui post de televiziune.
În același context, pe un cont social media al uneia dintre persoanele menționate anterior a fost publicat un mesaj video prin care au fost adresate injurii și amenințări la adresa judecătorilor Curții Constituționale și a unui jurnalist.
Menționăm că în cauză urmărirea penală se desfășoară in rem. Precizăm că activitățile desfășurate în dosar nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Incidentul a provocat o dezbatere intensă în spațiul public despre relația dintre politicieni, influenceri și mass-media. Criticii susțin că astfel de comportamente subminează libertatea presei și creează un precedent periculos pentru democrația românească.
De asemenea, utilizarea rețelelor sociale pentru a disemina mesaje agresive și amenințări a fost intens criticată de experți, care avertizează că acest tip de discurs public poate amplifica tensiunile și polarizarea societății.