Doliu în lumea artistică. A murit pictorul Sorin Dumitrescu
Sorin Dumitrescu, pictor de renume și fondator al Fundației Anastasia, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, lăsând un gol imens în cultura românească. Vestea trecerii sale în neființă a fost anunțată de criticul de artă Pavel Șușară, care i-a adus un omagiu profund, descriindu-l drept un artist unic, un intelectual neconvențional și o personalitate spectaculoasă.
Șușară a subliniat că opera vastă a lui Sorin Dumitrescu, fie că este vorba despre creațiile picturale, scrierile sau activitățile sale instituționale, a lăsat o amprentă inconfundabilă asupra culturii și vieții publice din România. El a transmis că dispariția lui Dumitrescu este o pierdere uriașă, dar opera sa va continua să inspire generațiile viitoare.
Sorin Dumitrescu, un om de excepție
Răzvan Bucuroiu, gazetar specializat în domeniul cultelor, a rememorat câteva dintre realizările notabile ale lui Sorin Dumitrescu, punând accent pe rolul său de lider al conștiinței laicatului ortodox român după 1989. Acesta l-a descris pe artist ca fiind un om de o nobilă statură intelectuală, un creștin autentic și o conștiință a vremurilor sale.
Bucuroiu a amintit expoziția „Hipersemne” din 1980, organizată la Sala Dalles, care a marcat începutul unei cariere artistice impresionante. Tot el a evidențiat colaborarea lui Dumitrescu cu Nichita Stănescu, ilustrând volumul Epică Magna, și activitatea sa ca iconar, unde a adus o nouă abordare a stilului bizantin, explorând culorile și semnificațiile sacre ale icoanelor.
În calitate de curator, Dumitrescu a organizat expoziții memorabile la Galeria Catacomba, care au devenit manifestări culturale ale unei generații de artiști puternic ancorată în valorile spirituale. Ca editor, a coordonat publicarea unor volume esențiale pentru cultura română contemporană prin intermediul Fundației Anastasia, dar și evenimente precum Serile Darvari, care au explorat intersecția dintre cult și cultură.
„Om adevărat, bărbat de nobilă viţă intelectuală, creştin fără rest, conştiinţă a vremurilor sale – Sorin Dumitrescu a fost aşezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării şi conştiinţei laicatului ortodox român, după 1989. Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziţia de la Dalles din 1980 – Hipersemne – apoi cu minunata ilustraţie a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna);
Iar ca iconar a „reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică şi harică a icoanelor. Curator de primă mână, a pus în simeză expoziţii memorabile la galeria Catacomba – un adevărat program-manifest al generaţiei (sale) de artişti îmbisericiţi. Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărţi şi autori lansaţi pe circuitul public, după 1989, la editura Anastasia (…) La fel, manifestări la intersecţia dintre cult şi cultură (Serile Darvari), una dintre temele recurente ale lucrării sale de o viaţă”, a scris Răzvan Bucuroiu pe Facebook.
Născut la 18 martie 1946, în București, Sorin Dumitrescu și-a început formarea artistică la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, continuând la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, unde a studiat pictura sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba.
În 1992, a fondat Fundația Anastasia, un proiect cultural de anvergură care a publicat peste 400 de titluri editoriale, a realizat peste 250 de documente video și a organizat mai mult de 60 de expoziții tematice. În 2004, fundația a fost declarată organizație de interes public, recunoaștere a impactului său în viața culturală românească.
În plan academic, Sorin Dumitrescu a obținut titlul de doctor în arte vizuale în 2005 și a devenit profesor titular la Universitatea de Arte din București, formând generații de artiști.
De-a lungul carierei, Dumitrescu a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România (1980), Premiul „Peter Ludwig” din Aachen, Germania (1989), și Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (1990). În 1998, a primit Premiul Primăriei Municipiului București pentru contribuția sa la viața culturală a orașului.