Crin Antonescu, propus candidat comun la prezidențiale

Publicat: 23 dec. 2024, 09:20, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu, propus candidat comun la prezidențiale

Liderii PSD, PNL, UDMR și ai grupului minorităților din Parlament au ajuns luni la o înțelegere istorică, desemnându-l pe Crin Antonescu drept candidat comun la președinție.

Anunțul a fost făcut de Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, care a precizat că decizia urmează să fie validată prin vot în forurile de conducere ale fiecărei formațiuni. Alegerea unui nume cu un trecut politică tumultuos și mai multe controverse ridică însă întrebări despre direcția în care se îndreaptă politica românească.

Crin Antonescu: între democrație și tentative de lovitură de stat

Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, este un nume cunoscut în politica românească, fiind unul dintre co-autorii puciului politic din 2012, când Uniunea Socială Liberală (USL), sub conducerea sa, a încercat să schimbe întreaga conducere a statului și să-l demită pe președintele Traian Băsescu. Tentativa de lovitură de stat a fost condamnată de întreaga comunitate internațională, inclusiv de oficiali importanți din Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, iar referendumul de demitere nu a întrunit cvorumul necesar.

Această perioadă din cariera sa politică a lăsat o amprentă negativă asupra imaginii lui Antonescu, care a fost perceput ca un lider capabil de măsuri extreme pentru a prelua puterea, chiar în fața partenerilor tradiționali ai României din Occident.

Un politician absent și o tranzacție imobiliară controversată

După acest episod, Crin Antonescu a intrat într-un con de umbră. În 2014, după eșecul din 2012, a cedat șefia PNL în favoarea lui Klaus Iohannis și s-a retras din viața publică. În ultimii zece ani, a avut o activitate aproape inexistentă pe scena politică românească, petrecându-și mult timp la Bruxelles, alături de soția sa, Adina Vălean, comisar european.

Totodată, numele lui Antonescu a fost asociat și cu o tranzacție imobiliară discutabilă, în care a achiziționat un apartament într-o zonă exclusivistă din București de la familia fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu. Apartamentul, cumpărat la un preț subevaluat, a stârnit reacții, iar controversele legate de această tranzacție nu au fost niciodată clarificate.

Un susținător controversat: Grupul de la Monaco și relațiile cu SRI

Pe lângă aceste aspecte, Crin Antonescu a fost susținut și promovat de membrii grupului de afaceriști și foști ofițeri ai Securității, cunoscut sub numele de „grupul de la Monaco”. Acest grup controversat a avut o influență semnificativă asupra carierei sale politice, iar legăturile sale cu persoane și cercuri apropiate de fosta poliție politică a regimului comunist nu sunt deloc un secret.