Arma secretă a lui Trump: va decide soarta Ucrainei, Federației Ruse și a lumii
Anul 2025 în industria petrolului și gazelor promite să fie un punct de cotitură pentru multe procese politice și economice. Inclusiv pentru războiul dintre Rusia și Ucraina și resorturile sale.
Anul 2025 se anunță plin de evenimente majore în industria globală de petrol și gaze, cu implicații semnificative asupra economiei și politicii mondiale. Aceste schimbări vor influența, inevitabil, Rusia, afectând capacitatea sa de a susține conflictul militar în desfășurare.
Industria petrolului și gazelor este „chintesența” economiei și politicii globale, fiind un motor esențial al deciziilor strategice la nivel internațional. Prețurile ridicate ale acestor resurse au permis Kremlinului să finanțeze războiul și să exercite influență asupra Europei și a altor părți ale lumii.
Cu toate acestea, în 2024, „colosul energetic” al Rusiei a început să dea semne de slăbiciune. Ce s-a întâmplat și ce înseamnă acest lucru pentru viitorul industriei și pentru poziția globală a Federației Ruse? Vom explora în detaliu aceste aspecte în articol.
Lumea se află într-un punct de cotitură
Toți experții sunt de acord că tema petrolului și gazelor va domina agenda globală în 2025, întrucât industria se află într-un punct de cotitură crucial. Deciziile și schimbările care vor avea loc în acest sector vor modela economia mondială și raporturile de putere politică în anii următori.
„Soarta războiului din Ucraina se va decide departe de granițele Ucrainei, în locuri precum Guyana, Canada, Brazilia, Argentina și în alte țări care nu fac parte din OPEC. Acolo influența altor state este mai mare decât cea a Riadului,” a declarat Dmytro Lyushkin, expert în combustibili și co-fondator al grupului de companii Prime, într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia, următoarele mișcări geopolitice, inclusiv intervențiile din partea aliaților SUA, ar putea schimba radical echilibrul piețelor globale de energie. „Dacă Putin nu acceptă noile condiții, vom asista la o pierdere masivă de piețe și venituri pentru Rusia”, a mai adăugat el.
Lecțiile istoriei: Șocurile petrolului din anii ’70
În 2014, când Rusia a început anexarea Crimeei și a început un război ascuns împotriva Ucrainei, profiturile din petrol și gaze ale bugetului federal au ajuns la 51%. După sancțiunile „Crimeea” anti-ruse, ponderea a scăzut sub 30%, dar deja în 2018 au crescut-o din nou la 45%. Kremlinul a reușit să atace Ucraina în 2022 datorită profiturilor excedentare din petrol și gaze.
Acum economia rusă se simte rău, pentru că această pondere scade din nou, iar cheltuielile cresc. Conform previziunilor guvernului rus, veniturile din petrol și gaze în 2024 se vor ridica la 31%, cu o scădere treptată la 22% în 2027. Și această prognoză este rusă – adică optimistă.
În ciuda acestui fapt, Dmytro Lyushkin, într-un comentariu pentru agenția de știri UNIAN, avertizează împotriva bucuriei premature – Federația Rusă slăbește, dar acest proces nu va fi rapid.
„Tendințele actuale, desigur, vor afecta Federația Rusă, pentru că va începe să câștige mai puțin. Dar acest efect nu va fi atât de semnificativ. Pentru că își va vinde în continuare petrolul. Federația Rusă îl poate vinde chiar și în pierdere pentru 1-2 ani, – spune expertul. „Da, scăderea prețurilor va afecta profiturile Federației Ruse, dar va fi un drum foarte lung.”. Va fi mai rapid, potrivit lui, dacă Federația Rusă „nu mai primește oxigenul” primit din vânzările către India și China.
Comerț fie cu SUA, fie cu Rusia
„Este suficient să declarați Federația Rusă drept „țară teroristă” și să creați o amenințare prin sancțiuni pentru fiecare cumpărător de petrol rusesc. Este puțin probabil ca SUA să facă acest lucru, dar Donald Trump va avea astfel de oportunități. Puteți vedea cum sancțiunile au fost impuse împotriva Gazprombank ca exemplu, – adaugă el expert. Desigur, rușii au găsit soluții, dar au suferit în continuare pierderi semnificative. Este suficient să-i pună în fața unei alegeri – să facă pe mai departe comerț fie cu SUA, fie cu Federația Rusă.
Tendințele globale pe piața petrolului
Pe parcursul anului 2024, în ciuda „problemelor” politice continue în Orientul Mijlociu, America de Sud și Africa, prețurile petrolului și-au continuat scăderea treptată. În principal din cauza scăderii cererii din partea industriei din RPC și UE.
Se preconizează că cererea globală va continua să scadă lent, ca răspuns la ponderea tot mai mare a vehiculelor electrice fără combustibili fosili, în lume. Astfel, în 11 luni din 2024, în lume au fost vândute 15,2 milioane de mașini electrice, ceea ce reprezintă cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 9,7 milioane au fost vândute în China (+40% pe an), așa că cererea de combustibil scade acolo.
Iar principalii factori care, dimpotrivă, au împins cotațiile în sus a fost „conspirația” țărilor furnizoare de petrol OPEC, care au acceptat să reducă producția.
Influența „spărgătorilor de grevă” conduși de SUA crește
Încercând să repete situația pieței din anii 1970, când saudiții erau în vârful influenței lor, ei și alți producători de petrol au format asociația extinsă OPEC+ în 2016. Manipularea lor asupra producției a permis menținerea prețurilor petrolului la un nivel relativ ridicat, în ciuda scăderii cererii, pentru întregul deceniu.
Totuși, producția este crescută de țările care nu fac parte din OPEC+, blocând încercările cartelului, care include și Federația Rusă, de a „agita” prețurile. Și luându-le, în același timp și cotă de piață. În 2024, influența acestor „spărgători de greve” conduși de SUA a atins un nou nivel, punând OPEC+ într-o poziție incomodă.
Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie, țările cartelului pur și simplu nu sunt în măsură să acopere impactul noilor producători de petrol cu reducerile lor de producție.
„Se așteaptă ca creșterea cererii globale de petrol să se accelereze de la 840.000 de barili pe zi în 2024 la 1,1 milioane de barili în anul viitor, ridicând consumul la 103,9 milioane de barili pe zi în 2025”, notează analiștii IEA.
Rusia și țările OPEC+ sunt mai slabe decât erau
Oferta globală de petrol a crescut cu 130.000 de barili pe zi în noiembrie datorită recuperării pe termen lung a producției din Libia și Kazahstan Se preconizează că oferta totală de petrol va crește cu 630.000 de barili pe zi în acest an și cu 1,9 milioane de barili pe zi în 2025 – chiar și fără ridicarea restricțiilor OPEC+
Cu toate acestea, Dmytro Lyushkin sugerează că țările OPEC+ sunt mai slabe decât erau, dar încă influente.
„Există, să spunem, un „antidot” pentru fiecare dintre aceste țări din OPEC+. Da, au existat deja amenințări militare împotriva Guyanei din Venezuela. Argentina este vulnerabilă din cauza unei situații economice dificile. Și tot așa pentru toată lumea. Adică, fiecare dintre aceste țări este vulnerabilă la diverși factori care pot fi provocați de Arabia Saudită, Rusia sau un alt membru al OPEC+”, spune expertul.
Dar expertul nu recomandă exagerarea influenței OPEC+: „În ciuda acestui fapt, OPEC+ încă nu-și poate opri concurenții. Toate din cauza lipsei de coordonare. Din această cauză, ei pierd”, notează Lyushkin.
OPEC+ „pe marginea prăpastiei”?
Dmytro Lyushkin insistă că, din cauza contradicțiilor reciproce din cadrul OPEC+, membrii organizației au pierdut deja o cotă semnificativă de piață și vor continua să o piardă. Dar le este și mai mult frică de „pompare”, pentru că este „bilet dus-întors”.
„Imediat după o decizie pozitivă, aceeași Arabia Saudită va beneficia cu adevărat de o creștere a producției. Cu toate acestea, vor demara atât de puternic „volanul” reducerii prețurilor încât nu vor putea prezice unde se vor opri prețurile. Poate chiar la 40-45 de dolari pe baril, unde va fi oprită scăderea producției în SUA, pentru că acesta este nivelul lor de profitabilitate, – continuă specialistul – SUA este un jucător foarte puternic pe piață Arabia Saudită în sine nu va scăpa de asta. De aceea le este foarte frică să demareze mecanismul de creștere a producției”.
Arabia Saudită va trebui să crească producția
Deja după ultimul summit OPEC, s-a luat decizia de a crește producția de petrol cu 180.000 de barili pe zi începând din ianuarie 2025. Cu toate acestea, sub presiunea rușilor și în așteptarea inaugurării lui Donald Trump, saudiții și OPEC+ au amânat din nou decizia de a crește producția – până în primul trimestru al anului viitor.
Previziunile devin din ce în ce mai favorabile
În acest context, este interesant că Bank of America prezice deja o scădere a prețului Brent-ului de la actualul 73 USD, la 65 USD pe „baril” în 2025. Previziunile devin din ce în ce mai favorabile, iar Kremlinul este din ce în ce mai dezamăgit.
Iar Chris Wright , candidatul lui Trump la funcția de ministru al energiei din SUA și reprezentant al muncitorilor americani din petrol, nu și-a început încă slujba. Este un susținător activ al creșterii producției de petrol și gaze în SUA și principalul executant al sloganului de campanie al lui Donald Trump: „Drill, baby, drill” (din engleză: „Scoate petrol, dragă, scoate”). Iar principalul este că respectivele prognoze devin realitate.
Țările UE au găsit deja alternative la gazul din Rusia
Nu mai puțin rezonantă este tema gazelor – mai ales pentru Europa. Principalul rezultat al anului 2024 este că majoritatea țărilor UE au găsit deja alternative la gazul rusesc, deși unele (cum ar fi Slovacia, Ungaria și până de curând Austria) încă mai cumpărau în mod activ „combustibil albastru” rusesc.
Diversificarea importurilor înseamnă că prețurile gazelor s-au stabilizat și sunt în scădere treptat, față de vârfurile din 2022. Cu toate acestea, cele mai mari provocări ale gazului pentru Europa sunt așteptate „sub brad” – în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, când expiră acordul ruso-ucrainean privind tranzitul gazelor din Federația Rusă către UE.
Rusia nu va mai exporta gaz prin Ucraina
În ciuda discuțiilor despre furnizarea de gaz „azer” (de fapt – rus) de către GTS-ul ucrainean, scenariul cel mai probabil de până acum este încheierea acordului și încetarea completă a livrărilor rusești către teritoriul ucrainean. Acest lucru va duce la pierderea Ucrainei de 1 miliard de dolari pe an din tranzit, iar Federația Rusă – aproximativ 6,5 miliarde de dolari pe an din vânzări, care reprezintă în prezent o treime din livrările lor de gaz prin conducte către UE.