Poluarea cu păcură din Marea Neagră: pe ce suprafață se întinde pata de combustibil
Consecințele dezastrului ecologic, care a dus la accidentul din Marea Neagră al tancurilor rusești „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239”, cresc din ce în ce mai mult. După cum scrie Baza, o nouă pată de păcură a ajuns în Teritoriul Krasnodar (Rusia), iar o altă pată a fost înregistrată și pe coasta Peninsulei Kerci (Peninsula Crimeea/Ucraina ocupată).
Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale al Federației Ruse, Oleksandr Kozlov, a recunoscut că solul contaminat cu păcură ar putea atinge cantitatea de 200.000 de tone.
Au fost găsite cadavrele a 12 delfini uciși de poluarea cu păcură
Potrivit mass-media, delfinii mor în Marea Neagră din cauza influenței deversărilor de petrol, cadavrele lor fiind găsite de activiștii pentru drepturile animalelor. Potrivit centrului de salvare a delfinilor „Delfa”, din momentul dezastrului și până pe 22 decembrie s-a înregistrat moartea a peste 12 mamifere, iar 8 cadavre au fost imediat aruncate de valuri pe plaja din Oleksino.
În plus, există o mulțime de păsări moarte sau rănite. În ultima zi, 875 de păsări slăbite au fost scoase din păcură. Acestea sunt trimise în centre de reabilitare, unde păsările se recuperează în 2-3 zile, însă, după cum recunosc experții, nu toate vor supraviețui.
„Suprafața totală în care a fost găsită contaminarea [cu produse petroliere] este de aproximativ 800 km pătrați”, a spus Stanichny. El a explicat că nu se poate spune că fundul mării este poluat pe întreg acest teritoriu – păcură se depune în zone separate, iar zona indicată este cea în care s-a înregistrat trecerea produselor petroliere în straturile de suprafață ale apei. Totodată, scurgerea de la tancul, care s-a scufundat la intrarea în strâmtoare, continuă, potrivit imaginilor din satelit surprinse luni. Traiectoria pe care se vor mișca substanțele periculoase depinde de puterea și direcția vântului, precum și de situația curenților din această regiune a mării.