Efectul instabilității politice: o companie a plecat din Zona Liberă Galați, altă companie a amânat discutarea contractului
Instabilitatea politică după primul tur al alegerilor prezidențiale a avut efecte economice nu doar pe Bursa de la București, ci și la Administrația Zonei Libere Galați: o companie care urma să încheie un contract de concesiune și-a amânat vizita, motivând evaziv „ne mai auzim la un telefon”, iar o altă companie, care concesionase 20.000 mp pentru 49 de ani, a reziliat contractul.
Administrația Zonei Libere Galați va încheia anul 2024 cu un profit mai mare decât cel din 2023, care potrivit directorului Cătălin Cojocaru a fost un record pentru activitatea din ultimii ani. În 2023, Zona Liberă Galați a avut o cifră de afaceri de 6 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane lei, iar pentru 2024 se estimează un profit mai mare, în condițiile în care sunt în derulare 32 de contracte de concesiune, pentru durate de la 10 la 49 de ani, iar printre clienții Zonei Libere sunt și 6 companii de top.
Dar chiar dacă anul 2024 a fost unul foarte bun, pentru că au fost realizate mai multe investiții în construirea unor noi spații de depozitare, construirea unui segment de cale ferată cu ecartament larg până la danele de la Dunăre ale Zonei Libere Galați care permite accesul vagoanelor din Ucraina, finalul de an a adus pierderea a două contracte din cauza instabilității politice care a urmat după primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Ca final de an, eu nu pot să spun că este unul foarte bun, deoarece eu, ca director al acestei administrații, sunt destul de speriat de contextul politic în care se află România în momentul de față. Activitatea Administrației Zonei Libere Galați începe să fie afectată.
Imediat după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, am primit un e-mail oficial, prin care o companie care nu este și nu a fost client al Zonei Libere Galați, era doar un potențial investitor, a hotărât amânarea primei vizite în Zona Liberă Galați după data de 15 ianuarie 2025, vizita fiind programată inițial înainte de 20 decembrie. Am văzut un paragraf în mail în care spuneau că nu prea le place situația din România.
Bineînțeles că am sunat reprezentantul companiei pe România și am întrebat <<de ce ați hotărât să amânați, spuneți-ne exact>>. Răspunsul a fost: <<harababura care se întâmplă în clasa politică, faptul că nu reușiți să ieșiți din această ceartă politică>>.
Le-am spus că nu trebuie să își facă probleme, Zona Liberă a funcționat sub atâtea guverne din 1994, când a fost înființată și până în prezent nu a vrut nimeni să o desființeze. Sunt 30 de ani. Au mai fost crize, dar Zona Liberă a funcționat. Mi-au zis <<Da, da, dar ca să fim noi mai siguri, ne mai auzim la un telefon după data de 15 ianuarie>>”, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de radio ProFM Lider FM, Cătălin Cojocaru, directorul Administrației Zonei Libere Galați.
A reziliat contractul și o companie care în luna aprilie a concesionat 20.000 mp pentru 49 de ani
Dacă decizia reprezentanților acelei companii străine de a-și amâna vizita la Zona Liberă Galați pentru discutarea contractului ar putea fi considerată și un gest de prudență, normal până la urmă pentru orice investitor care observă un posibil risc în derularea afacerii sale, o altă companie, care în luna aprilie a încheiat un contract de concesionare a 20.000 mp pentru 49 de ani, nici măcar nu a mai așteptat vreo clarificare a instabilității politice de la București și a transmis la Administrația Zonei Libere Galați notificarea referitoare la rezilierea contractului:
„A doua zi după această întâmplare, am primit un alt e-mail, de data aceasta de la o companie existentă în Zona Liberă, care are contract din martie-aprilie și care a cerut rezilierea contractului de concesionare încheiat pentru o suprafață de 20.000 de metri pătrați și pe o durată de 49 de ani. Tot pe motiv politic. Am încercat și cu acea companie, măcar să amânăm rezilierea contractului o lună, două.
Au un contract de parteneriat cu firme din Ucraina, bănuiesc că pe partea de schimburi de mărfuri prin intermediul Zonei Libere Galați pentru că e convenabil din punctul de vedere al taxelor vamale și al taxei pe valoarea adăugată. S-or fi speriat ucrainienii că avem un candidat pro-rus…. Nu vreau să intru în această discuție, că nu facem emisiune politică, dar cam asta mi-a rezultat mie din discuția cu ei.
Într-un final, am reziliat contractul cu ei, fără să se ajungă în instanță, pentru că erau cu plățile la zi. Erau clienți de bună credință. A venit notificarea oficială de denunțare a contractului, nu ne putem împotrivi”, a mai precizat directorul Administrației Zonei Libere Galați.
Prin rezilierea acestui contract, Administrația Zonei Libere Galați a pierdut încasarea redevenței de 50.000 de euro anual, pentru o perioadă de 49 de ani.