Cutiuța muzicală: gloria uitată a anilor ’80-’90 – Rainbirds, Duran Duran, R.E.M., Morrissey, Radiohead…

Publicat: 25 dec. 2024, 07:16, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Cutiuța muzicală: gloria uitată a anilor '80-'90 - Rainbirds, Duran Duran, R.E.M., Morrissey, Radiohead...

Era anilor ’80-’90 a fost una în care muzica a transformat nu doar stiluri și genuri, ci și felul în care ne raportăm la cultură. Într-o explozie de sintetizatoare, chitare electrice și versuri introspective, au apărut trupele care au redefinit ceea ce înseamnă „mainstream” și „alternativ.” Dar, în mod ironic, unele dintre aceste formații au ajuns să fie uitate sau subestimate în comparație cu impactul lor real.

Rainbirds: simplitatea care te cucerea

Rainbirds nu a fost niciodată o trupă gigantă, dar a fost una care a lăsat o amprentă profundă asupra celor care au ascultat-o. Hitul lor „Blueprint” a devenit imnul unei generații care se bucura de minimalismul melancolic al anilor ’80. Katharina Franck, liderul trupei, avea o voce care te învăluia ca o dimineață rece de toamnă – intimă, dar distantă în același timp. Rainbirds au fost mereu o contradicție frumoasă: o trupă prea profundă pentru mainstream, dar prea catchy pentru underground.

Duran Duran: pionierii pop-ului sofisticat

Cum să uiți o trupă care a transformat estetica glam într-o mașinărie perfect unsă de hituri? Duran Duran nu erau doar niște tipi frumușei în costume strălucitoare; erau artiști care știau să transforme fiecare piesă într-o experiență cinematografică. „Rio,” „Hungry Like the Wolf” și „Save a Prayer” nu sunt doar cântece; sunt povești sonore care definesc luxul și excesele anilor ’80. Totuși, succesul lor a fost și blestemul lor: fiind percepuți ca o trupă „de fete,” impactul lor cultural a fost subestimat ani la rând. Dar vocea lui Simon LeBon și claviaturile excepționale ale lui Nick Rhodes… răsfăț absolut.

R.E.M.: filozofia alternativului

It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)” este mai mult decât un hit; este un manifest. R.E.M. a fost vocea care a unit introspecția poetică cu un angajament social de nezdruncinat. Michael Stipe, cu versurile sale criptice și prezența magnetică, a transformat R.E.M. în pionierii rock-ului alternativ. Albume precum „Automatic for the People” sunt capodopere ce îmbină vulnerabilitatea umană cu un activism reținut. Însă, în goana după sound-uri mai agresive sau mai comerciale, subtilitatea lor a fost, din păcate, eclipsată.

Morrissey: geniul narcisist

Cine poate spune povești ca Morrissey? Fostul lider al The Smiths a fost – și încă este – un personaj polarizant. De la baladele devastatoare din punct de vedere emoțional precum „Everyday Is Like Sunday” până la observațiile sale acide despre societate, Morrissey a fost un poet pentru cei care nu și-au găsit niciodată locul. Dar geniul său a venit mereu cu o umbră: controversele politice și aroganța aproape insuportabilă i-au distanțat pe mulți dintre fanii săi. Morrissey nu este doar un artist; este o întrebare la care fiecare trebuie să-și răspundă singur. Ceva absolut dansabil, rafinat și definitoriu pentru sunetul new-wave (jocuri de perspectivă sonoră):

Radiohead: anti-rockstar-ul devenit simbol

Când asculți Radiohead, e ca și cum ai privi într-o oglindă spartă: fiecare piesă este un fragment de frică, speranță și dezolare. De la începuturile mai convenționale, cu „Creep,” până la revoluția digitală adusă de „Kid A,” Thom Yorke și trupa sa au refuzat să joace jocul industriei muzicale. Radiohead nu este doar o trupă; este o filozofie. Au transformat alienarea postmodernă într-o formă de artă, dar tocmai această complexitate i-a făcut greu de digerat pentru cei care caută refrenuri simple și ritmuri accesibile.

Unde sunt acum acești eroi?

Rainbirds, Duran Duran, R.E.M., Morrissey și Radiohead sunt mai mult decât simple nume pe o listă a anilor ’80-’90. Sunt exemple vii de cum creativitatea poate transcende vremurile, dar și de cum industria muzicală are o memorie selectivă.

Poate că nu mai sunt omniprezenți pe listele de streaming sau în topurile radio, dar influența lor este acolo, în fiecare trupă indie, în fiecare refren care îndrăznește să fie altfel, în fiecare vers care te face să te gândești la cine ești și de ce ești aici. Să nu-i uităm. E o formă de respect față de trecut și o datorie față de viitorul muzicii.

A existat și Cargo. În România!

Cargo, formație emblematică a rock-ului românesc din anii ’80, a electrizat scena muzicală cu energia sa debordantă și sunetul inconfundabil. Fondată în 1985 la Timișoara de chitaristul Adrian Bărar, trupa a reușit să îmbine armonios influențele heavy metal și hard rock, creând o atmosferă incendiară la fiecare concert.

Versurile lor, adesea la limita cenzurii impuse de regimul ceaușist, abordau teme profunde și provocatoare, reflectând realitățile sociale și politice ale vremii. Piese precum „Brigadierii” și „Buletin de știri” au devenit simboluri ale rezistenței culturale, reușind să transmită mesaje subtile într-o perioadă de restricții severe.

Carisma inegalabilă a vocalistului Ovidiu Ioncu, cunoscut sub pseudonimul „Kempes”, a fost un element central al succesului trupei. Prezența sa scenică magnetică și timbrul vocal puternic au captivat publicul, transformând fiecare reprezentație într-o experiență memorabilă. Porecla „Kempes” i-a fost atribuită datorită îndemânării sale în fotbal și a coafurii asemănătoare cu cea a celebrului fotbalist argentinian Mario Kempes.

În ciuda provocărilor și a presiunilor politice, Cargo a continuat să creeze muzică de calitate, lăsând o amprentă de neșters în istoria rock-ului românesc. Moștenirea lor influențează și astăzi generații de artiști și iubitori ai genului, demonstrând puterea artei de a transcende barierele timpului și ale opresiunii.

Sigur, putem dubla oricând ”oferta”…

Măcar un cuvințel despre uriașii anilor 80 trebuie să rostim. Uite că o facem. Fără prea multe comentarii. Sunt anii în care a renăscut o trupă de gothic-progresiv. Genesis. Care ne-a fermecat prin complexitate, extravaganță intelectuală și un repertoriu revoluționar.

După ce au rămas doar trei… s-au reinventat, pe direcția unui new-wave fabulos. Aici, la Genesis, am văzut ce înseamnă cu adevărat chestia asta cu ”reinventarea”. Pentru că au făcut-o ca nimeni altcineva. Filigranul compozițiilor de progresiv (extrem de solicitant intelectual) a devenit abordarea exemplară a noilor trend-uri de sonoritate, de ritm, de tematică. Și filosofie. Phil Collins a dus trupa Genesis foarte departe.

Nu a făcut-o singur. Au fost acolo și ceilalți doi ”orfani”. Rutherford și Banks au dat extraordinar de mult atunci. Reascultăm și încă nu pricepem pe deplin cât de departe a reușit Genesis să meargă fără Peter Gabriel (fostul vocalist) și Steve Hackett (fostul lead-guitar). Dar… s-a întâmplat. Genesis a rupt cu ”Mama”. A fost, probabil, cea mai spectaculoasă schimbare de destin muzical a anilor 80-90.

O cutiuță muzicală pentru cei care doresc să-și amintească trupele formidabile ale anilor 80. Sau pur și simplu să le descopere.

Asta este ceea ce v-am propus. Foarte mulți dintre voi, prieteni dragi, nu erați acolo când se întâmplau aceste mici și mari miracole muzicale. Poate vi se deschide pofta. Muzicuțele zdravene (sau ”ne”) au pornit atunci, în cel mai puternic deceniu al muzicii ”contemporane”. Le ascultăm, le reascultăm. Și ne rămâne, mereu și încă o dată, satisfacția că am fost acolo.

Sărbători fericite! Cu boxele la maximum!!