Peste două kg de aur au fost confiscate de către inspectorii antifraudă fiscală
Pentru a combate frauda fiscală și a asigura respectarea legislației în domeniul comerțului cu metale prețioase, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au desfășurat în lunile noiembrie și decembrie 2024 o serie de controale operative și inopinate. Verificările au vizat în mod special activitățile comerciale desfășurate în sectoare precum comerțul cu bijuterii de aur și amanet, zone recunoscute pentru riscurile asociate evaziunii fiscale.
Aur confiscat la final de an
În urma verificărilor efectuate asupra a 21 de contribuabili din aceste domenii, inspectorii au constatat numeroase nereguli. Printre acestea, încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 190/2000, republicată, care reglementează regimul metalelor și pietrelor prețioase în România.
Conform concluziilor DGAF, au fost confiscate obiecte din metale prețioase, în principal aur, în cantitate totală de 2.392,48 grame (aproximativ 2,39 kilograme). Valoarea de piață estimată a acestor bunuri se ridică la 745.513 lei. Pe lângă măsura confiscării, inspectorii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare cumulată de 250.000 de lei pentru diverse încălcări ale normelor fiscale și comerciale.
„Pentru prevenirea, descoperirea și combaterea fraudei fiscale, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au efectuat controale operative și inopinate, în perioada noiembrie-decembrie 2024, în zone în care se desfășoară activități de comerț cu bijuterii și amanet, fiind verificați 21 de contribuabili. În urma controalelor, s-a constatat faptul că au fost încălcate prevederile OUG nr. 190/2000, republicată (privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România), fiind confiscate obiecte din metale preţioase (aur) în cantitate totală de 2.392,48 grame (2,39 kilograme), având o valoare de piață estimată la 745.513 lei. Totodată, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 250.000 de lei.
Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice atât modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute din activități de comerț cu amănuntul, cât și respectarea obligației de conectare a caselor de marcat electronice la sistemul informatic al ANAF și utilizarea acestora”, transmite ANAF.