Cum s-a ajuns la suprataxa pe fotbal de la Craiova. Stadionul „Ion Oblemenco“ devine un lux în 2025

Publicat: 25 dec. 2024, 08:56, de Marian Apipie, în Administratie , ? cititori
Cum s-a ajuns la suprataxa pe fotbal de la Craiova. Stadionul „Ion Oblemenco“ devine un lux în 2025
Cum s-a ajuns la suprataxa pe fotbal de la Craiova. Stadionul „Ion Oblemenco“ devine un lux în 2025

Noile taxe impuse de Primăria Craiova pentru folosirea stadionului „Ion Oblemeno“ în anul 2025 au stârnit controverse. Taxele și impozitele de anul viitor au fost aprobate de Consiliul Local Craiova în ședința ordinară din această săptămână, iar cele mai mari majorări le-au înregistrat taxele pentru folosirea stadionului de fotbal. Aici s-a luat decizia unei creșteri cu 50%.

Cum s-a ajuns la suprataxa pe fotbal de la Craiova? La cererea primăriei. Așa cum Puterea consemna încă din luna septembrie, când proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor din Craiova pentru anul 2025 a fost supus consultării publice, va deveni un lux să joci pe stadionul „Ion Oblemeno“.

Conform anexei 4 a proiectului de hotărâre, din 2025 evenimente fotbalistice care vor avea loc pe arena din Bănie (meciuri ale echipei naționale, inclusiv  antrenamente oficiale; meciuri interne – Liga 1, Liga 2, Cupa României începând cu faza șaisprezecimilor, Supercupa României; meciuri din fazele preliminare UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Conference League, inclusiv antrenamente oficiale) vor costa nu mai puțin de 90.000 de lei (18.000 de euro). Comparativ, în 2024 taxa a fost de 59.957 lei/eveniment.

Dacă vrei să dispuți un meci din grupele cupelor europene la Craiova, taxa va crește cu peste 100.000 de lei. 193.478 lei/eveniment va fi noua taxă pentru cupele europene, față de 148.078 lei/eveniment, cât era în 2024. Pentru alte activități sportive la nivelul sportului de performanță (meciuri de rugby la nivel de club, cât și la nivel de echipe naționale), noua taxă va fi de 66.193 lei/eveniment, față de 59.957 lei/eveniment cât este acum.

Adrian Mititelu ar fi vrut o taxă mai mică pentru FCU

Dacă pentru folosirea gazonului în cazul meciurilor de fotbal taxa va „exploda“ din 2025, pentru stricarea gazonului cu spectacole și festivaluri care presupun automat și înlocuirea suprafeței de joc, taxa doar se va indexa cu rata inflației. Evenimentele speciale (altele decât cele sportive), care presupun utilizarea inclusiv a suprafeței de joc din Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal (expoziții, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial etc) vor fi taxate de anul viitor cu 33.869 lei/zi, față de 30.678 lei/zi, cât este taxa în prezent.

Suprataxa l-a deranjat cel mai mult pe patronul FCU Craiova, Adrian Mititelu. Acesta a considerat că majorarea cu 50% a taxei pentru folosirea stadionului „Ion Oblemeno“ s-a făcut pentru ca echipa sa să nu mai joace pe această arenă. Până acum, Universitatea Craiova și FCU au împărțit stadionul, însă Mititelu susține că echipa sa este în Liga a II-a și nu ar fi normal să plătească aceeași taxă ca pentru o echipă din Liga I.

Cum s-a ajuns la suprataxa pe fotbal de la Craiova. Explicațiile Olguței Vasilescu

Pentru Olguța Vasilescu însă, taxa este taxă indiferent de eșalon. „În ceea ce privește echipele de fotbal, taxa pentru închirierea stadionului e formată din mai multe tarife. Anul acesta s-a introdus şi tariful pentru curăţenie, care anul trecut nu a fost plătită de echipele de fotbal. Curăţenia o făcea Salubritatea şi o plătea primăria. Având în vedere că de-a lungul acestui an au fost reclamaţii la primărie, că toate cheltuielile ar trebui cuprinse în taxă, atunci asta s-a întâmplat. Într-adevăr, acea taxă este destul de mare, dar e compusă din tarifele cu tot ce se foloseşte la stadion: curăţenie, personal, current“, a explicat primarul Craiovei.

Edilul a mai menționat că taxa este mai mica pentru concerte și festivaluri pentru că acestea „au un regim special, din moment ce sunt organizate de instituţii ale primăriei“. Taxa pentru concerte va fi de 33.869 lei/zi din 2025, față de 90.000 de lei cât va fi pentru 2 ore de fotbal. Și să nu uităm că după fiecare mare eveniment care se organizează pe stadion, cum este Festivalul IntenCity, se schimbă și gazonul, operațiune care costă primăria circa 600.000 de euro.

Cât se plătește pentru folosirea altor stadioane din țară

Comparativ, dacă pentru o partidă de fotbal pe stadionul „Ion Oblemeno“ se va achita 90.000 de lei (18.000 de euro), folosirea Cluj Arena costă doar 4.000 de euro pentru Liga I și 2.000 de euro pentru ligile inferioare.

De asemenea, un meci la Sibiu costă până în 4.000 de euro pentru Superliga şi 2.400 de euro pentru Liga 2, iar la Târgu Jiu un meci din Superliga este taxat cu 2.400 de euro și doar cu 1.000 de euro dacă este din Liga 2.

Citește și: Cum s-au ales viceprimarii Craiovei. Din trei propuneri a trecut de vot doar una!