Rachetă rusească pe direcția Cernăuți: Ucraina acuză traversarea României, MApN infirmă
Ministerul Apărării Naționale al României a transmis miercuri dimineață că nu există dovezi ale unei rachete rusești care să fi traversat spațiul aerian al țării.
Declarația autorităților române a venit în urma unor informații furnizate de partea ucraineană, conform cărora, în jurul orei 7:30, o rachetă lansată de forțele rusești ar fi trecut prin Republica Moldova și apoi prin nordul României, înainte de a lovi regiunea ucraineană Cernăuți.
Într-o comunicare oficială, Ministerul Apărării al României a precizat că, potrivit datelor obținute din sistemele naționale de monitorizare a spațiului aerian, dar și din sursele furnizate de aliații NATO, nu a fost confirmată traversarea unei rachete rusești pe teritoriul românesc. Autoritățile române au subliniat că nu au fost detectate semnale ce să sugereze că o rachetă a trecut prin spațiul aerian național, iar structurile competente ale MApN vor continua să investigheze această situație, pentru a clarifica toate circumstanțele.
Informațiile contradictorii provin dintr-o serie de surse care au relatat un incident similar. Potrivit presei ucrainene (PravdaUA), racheta rusă ar fi parcurs aproximativ 140 de kilometri pe teritoriul Moldovei și României, zburând din zona orașului Iampil (situat lângă Soroca, în apropierea graniței cu Republica Moldova), și ar fi căzut în apropierea orașului Darabani din România. Sursele ucrainene susțin că racheta a traversat timpul de aproape două minute prin spațiul aerian românesc.
Pe de altă parte, autoritățile moldovenești au negat aceste informații, susținând că niciun sistem de monitorizare nu a detectat vreo rachetă care să fi zburat pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, ministerele apărării din cele două țări (România și Moldova) au precizat că nu există dovezi că o rachetă rusească ar fi ajuns în zona lor.
Forțele Aeriene Ucrainene au emis un mesaj în care confirmă că, la ora 7:24, o rachetă de croazieră s-ar fi îndreptat către regiunea Cernăuți din Ucraina, având o traiectorie ce ar fi trecut prin Moldova și România. Aceasta a fost identificată de site-urile de monitorizare, care au raportat că racheta a parcurs distanța menționată înainte de a cădea în apropiere de Darabani.