Meniul de Sărbători al Casei Regale a României
Sărbătorirea Crăciunului la Curtea Regală îmbrățișa aspectul unei sărbători în familie, la fel ca în majoritatea caselor românilor. Cu toate acestea, meniul era unul care îmbina gusturile tradiționale cu cele internaționale, fără a deveni însă opulent.
În anul 1925, după cum aflăm din documentele Casei regale a României, meniul a echilibrat perfect tradiția românească cu obiceiurile occidentale, dar și cu gusturile suveranilor.
În seara de Ajun a anului 1924, masa regală a început cu carne rece de Crăciun. Asta a însemnat căpățână de porc mistreț, carne prăjită, carne presată, curcan, jambon, limbă de vacă, purcel de lapte, pate de iepure și pate de ficat de gâscă, piftie de curcan și de găină. Acestea erau asezonate cu sos Cumberland și muștar. Lângă ele s-a servit salată și spanac cu smântână.
La deșert a urmat o budincă cu prune. Acest preparat are o istorie interesantă. Regele George I al Marii Britanii a ordonat, în 1714, ca desertul să fie inclus în meniul de Crăciun. Budinca a devenit însă foarte populară în secolul al XIX-lea, când prințul Albert, soțul reginei Victoria, s-a îndrăgostit de el.
Crăciunul anului 1925 a fost sărbătorit cu o masă ceva mai ușoară, după răsfățul gastronomic de la cina din ajun. După un antreu alcătuit din somn a la Mirabeau, s-a servit curcan Talleyrand. Ca garnitură, conopidă gratinată și salată. La desert au urmat jeleul de mandarine cu frișcă și cafelele.
De remarcat este faptul că și în anul 1929, în seara de Ajun meniul a fost același ca în 1925. În plus, la desert s-au servit și fructe.
Așadar, este de reținut faptul că un meniu regal nu trebuie neapărat privit ca unul opulent!