Italia și Austria, măsuri radicale de ultim moment înainte de aderarea României la Schengen în totalitate, de la 1 ianuarie 2025
Italia și Austria au luat și pus în aplicare două decizii oficiale extrem de importante cu măsuri de ultim moment ce au impact inclusiv după aderarea României la Spațiul Schengen. Ambele au informat Comisia Europeană că vor continua să impună controale la frontierele proprii, fie că este vorba de unele permanente, fie aleatorii, în baza traficului înregistrat, în ultima vreme, în regiune.
Italia și Austria vor menține aceste măsuri până în iunie și respectiv mai 2025, Comisia Europeană fiind anunțată în decembrie și respectiv noiembrie, de către cele două țări, prima făcând anunțul după acceptarea aderării depline a României la Schengen, în timp ce a doua a făcut-o înainte ca vetoul sa fie ridicat de către cancelarul austriac, Karl Nehammer.
Italia și Austria s-au confruntat, în ultimul an, cu un număr foarte mare de migranți care au ajuns, inclusiv ilegal, pe teritoriile lor, iar din păcate măsurile de acest gen afectează aderarea României la Schengen, pentru că îngreunează în continuare tranzitul liber prin Spațiul Schengen, scrie iDevice.ro.
„Amenințarea continuă cu infiltrațiile teroriste în fluxurile migratorii de-a lungul rutei mediteraneene și a rutei balcanice, crizele în curs în Europa de Est și Orientul Mijlociu, presiunile migratorii în creștere și riscul de infiltrare a terorismului, riscul acțiunilor violente împotriva cetățenilor israelieni și a activității teroriste și creșterea riscurile de securitate asociate Jubileului Universal al Bisericii Catolice; frontierele terestre cu Slovenia.
Continuarea nivelurilor ridicate de migrație neregulată și o creștere a activităților de contrabandă peste granițele de sud ale Austriei, presiunea disproporționată asupra sistemului azilului, riscurile de securitate care rezultă din evoluția politicii globale de securitate în Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și amenințarea terorismului în întreaga lume. Uniunea Europeană; frontierele terestre cu Ungaria și Republica Slovenia”, arată argumentațiile oficiale pentru aceste măsuri.