Un medicament nou și eficient pentru migrenă

Publicat: 26 dec. 2024, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un medicament nou și eficient pentru migrenă

Un studiu publicat în revista Neurology (numărul din 23 decembrie) se referă la un nou medicament administrat oral, folosit pentru tratarea migrenei la adulți.

Este vorba despre atogepant, medicament destinat adulților cu cel puțin patru episoade de migrenă pe lună. Studiul promite că acest medicament poate fi mai eficient comparativ cu altele.

El a fost aprobat în anul 2023 de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și aparține clasei de antagoniști  ai receptorilor peptidei asociate cu gena calcitoninei (PRGC). De acest medicament se leagă speranța îmbunătățirii calității vieții acestor pacienți.

Mai mult de una din zece persoane suferă de migrene. Deși sunt disponibile multe tratamente (antiimflamatoare, triptani, antiepileptice, antidepresive, beta-blocante etc.), acestea nu sunt întotdeauna eficiente pentru toți cei care suferă de migrenă și în plus pot avea efecte secundare semnificative.

A doua cauză de dizabilitate

”Migrenele reprezintă a doua cauză de dizabilitate în populația generală și principala cauză de dizabilitate în rândul femeilor tinere. Aceste persoane se confruntă cu afectarea relațiilor cu celelalte persoane, au probleme la locul de muncă etc., avertizează autorul studiului Richard B. Lipton. ”A avea un tratament care poate acționa rapid și eficient răspunde unei nevoi cheie”, mai spune acesta, citat de revista Top Sante.

Migrena episodică presupune că aceasta durează sub 15 zile pe lună. Migrena cronică se caracterizează prin dureri de cap severe și alte simptome care durează peste 15 zile, timp de cel puțin 3 luni.

Pentru această cercetare, specialiștii au analizat datele din trei studii privind eficacitatea atogepantului pe parcursul a 12 săptămâni, pentru a stabili cât de repede apare ameliorarea. În cazul primul studiu (numitAVANS), 12% dintre persoanele care au luat acest medicament au suferit de migrenă, comparativ cu 25% dintre cei cu placebo. Studiul al doilea (numit ELEVATE) a arătat că 15% dintre persoanele care au luat  medicamentul  au avut migrenă, comparativ cu 26% dintre cei cu placebo. Și, în final, al treilea studiu (PROGRES) a indicat că 51% dintre persoanele cu migrenă cronică,  beneficiare ale acestui medicament, au suferit de migrenă, comparativ cu 61% dintre cei cu placebo.

În primele două studii, persoanele care au luat atogepant au avut în medie o zi cu migrenă mai puțin pe săptămână, comparativ cu o medie de o jumătate de zi mai puțin pe săptămână pentru cele care au luat placebo. La pacienții cu migrene cronice, reducerea a fost și mai semnificativă, ajungând la 1,5 zile pe săptămână, față de aproximativ o zi pentru cei care au luat placebo.

”Cu  medicamentele actuale pentru prevenirea migrenei este nevoie de timp pentru a găsi doza potrivită, ceea ce poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca aceasta să fie cea eficientă”, spune Richard B. Lipton. ”Unele persoane ajung să renunțe și să înceteze să-și mai ia tratamentele. În plus, mulți oameni experimentează efecte secundare cu tratamentele curente”, mai spune acesta.

Totuși, se pare că mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru confirmarea beneficiilor acestui medicament.