Cadou de Moș Crăciun: a comandat o porție de stridii și a găsit o perlă. Ce a făcut în acel moment

Publicat: 28 dec. 2024, 07:00, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cadou de Moș Crăciun: a comandat o porție de stridii și a găsit o perlă. Ce a făcut în acel moment

Un francez găsește o perlă într-o stridie și aproape că o înghite. Stridia tocmai fusese recoltată cu câteva ore mai devreme în jurul insulei Bréhat. Fericitul mâncător de stridii vrea să monteze perla într-o bijuterie, ca un cadou.

Un cadou de Moș Crăciun: un locuitor din Bouguenais, în suburbiile sudice ale Nantes (Loire-Atlantique), a avut rara plăcere de a descoperi o perlă într-una dintre stridiile cumpărate la Basse – piața Indre. Surpriza sidefată, închisă în coaja moluștei, era o perlă de dimensiuni modeste. Pe care aproape a înghițit-o cu carnea de stridie, când a gustat-o.

„Nu văzusem niciodată una. Am fost foarte surprins, aproape că am înghițit-o!”, a povestit norocosul de 30 de ani jurnaliștilor de la Presse Océan, relatând descoperirea sa.

Acest lucru a însuflețit cu adevărat masa pe care a împărțit-o în acea seară cu prietenii și soția sa. Iubitorul de stridii a avut de atunci perla lui netedă, lată de câțiva milimetri și despre care, în ciuda rarității descoperirii, se spune că este de o valoare neglijabilă, autentificată. Nu-i pasă: acum se gândește să pună perla într-un inel pe care vrea să-l ofere soției sale.

O raritate la stridiile comestibile

Perla care se găsește uneori în stridii este o aglomerație naturală de calcar, în general albă, care se depune în jurul unui corp străin înglobat în interiorul moluștei. Rară și de mică valoare la stridiile comestibile, perla este mai mare și mai frumoasă la stridiile-perle, cultivate în mările temperate ale Golfului Persic sau Pacificului. Aceste perle pot varia, de la o nuanță verzuie la cafeniu sau sidef.

Potrivit concluziilor unui studiu prezentat în 2021 de Institutul Francez de Cercetare pentru Exploatarea Mării (Ifremer), culoarea perlelor ar fi influențată în special de adâncimea la care sunt crescute stridiile în mare.