Dr. Mihai Craiu: Sunt foarte mulți copii cu răceli de sezon! Ce trebuie să facă părinții?

Publicat: 29 dec. 2024, 08:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Mihai Craiu: Sunt foarte mulți copii cu răceli de sezon! Ce trebuie să facă părinții?

Ca în fiecare zi din ultima săptămână, la IOMC ”Alessandrescu- Rusescu” sunt consultați  peste 200 de copii cu febră, tuse sau deshidratare, notează dr. Mihai Craiu. Sunt foarte mulți copii mai mari sau mai mici și, evident, crește timpul de așteptare în triaj.

Medicul Mihai Craiu se adresează părinților cu un set de recomandări ”ca să nu fie nemulțumiți de timpul lung de așteptare (care în mod legal este de 240 de minute pentru boli ușoare de cod alb)”. În acest sens, dr. Craiu face apel la părinți să fie ”parteneri în tot acest efort care o să dureze circa 2 saptămâni”.

Adică:

  1. Să se sfătuiască întâi cu medicul de familie. Uneori lucrurile nu sunt chiar atât de grave…
  2. Să administreze doza corectă de antitermic, ce a funcționat în trecut, pentru respectivul copil. Și să aștepte o oră, asigurând confortul termic (mai scoatem unul din pulovere, reducem temperatura în cameră la 21 C, oferim multe lichide de băut). Dacă nu scade deloc febra și maladia prezintă ȘI ALTE semne de boală (durere mare de cap, greață și/sau vărsături, dureri musculare, somnolență, amețeală, erupție pe piele) atunci mergem la spital.
  3. Să evalueze severitatea răcelii respective. Un copil cu o simplă faringită o să evolueze la fel, cu sau fără consult la spital, adică favorabil.

Dr. Mihai Craiu mai precizează pe pagina sa de Facebook semnele asociate cu o răceală care afectează căile aeriene inferioare și care poate fi una gravă.

Grave sunt acele răceli care afectează căile aeriene inferioare, nu cele ce afectează nasul și gâtul. Recunoaștem o maladie pulmonară la copilul mic dacă are „semne de luptă” respiratorie:

  • dacă respiră foarte repede, de peste 60 de ori/min,
  • dacă are bătăi de aripioare nazale,
  • dacă are mișcări de piston ale capului,
  • dacă are tiraj (înfundarea părților moi ale toracelui în timpul inspirului) sau balans toraco-abdominal (mișcările ciudate cu ridicarea burții și coborârea pieptului, în inspir, respectiv invers în expir),
  • la toate astea dacă se adaugă culoarea vânătă a buzelor și limbii chiar este grav.

Morala

În finalul postării, dr. Craiu subliniază.  ”Morala – pentru o simplă răceală stăm acasă, cu un copil mare, care nu are comorbidități. Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci ar putea lua și o altă boală contagioasă (varicelă, diaree cu rotavirus, etc), în cele 4-5 ore de așteptare”.