Serbia încearcă să prevină o criză. Trebuie să ia o decizie dramatică, dar are fondurile necesare
Belgradul se arată gata de acțiuni imediate pentru a preveni o criză energetică. Serbia este pregătită să preia participația rusă la NIS pentru a evita sancțiunile SUA.
Serbia a declarat că este pregătită să cumpere imediat participația rusă la compania NIS (Industria Petrolieră a Serbiei) pentru a evita eventuale sancțiuni impuse de Statele Unite. Președintele Aleksandar Vučić a anunțat acest lucru în cadrul unui interviu acordat Radio și Televiziunii Serbiei, subliniind că țara sa dispune de fondurile necesare pentru o astfel de tranzacție.
Potrivit lui Vučić, guvernul de la Belgrad a anticipat o posibilă solicitare din partea Washingtonului, ca parte a sancțiunilor aplicate companiilor energetice rusești. NIS este controlată în proporție de 56,15% de Gazprom Neft, companie care ar putea deveni ținta unor restricții economice. Vučić a precizat că Serbia este gata să acționeze imediat pentru a evita perturbări în sectorul energetic.
Serbia are un plan financiar solid pentru achiziție
Președintele Serbiei a explicat că fondurile pentru preluarea acțiunilor rusești sunt deja disponibile. „Avem resursele necesare pentru a cumpăra participația Gazprom Neft în NIS dacă se impune acest lucru”, a declarat Vučić, menționând că această mutare ar preveni o criză economică majoră cauzată de sancțiunile SUA.
Aleksandar Vucic va solicita o convorbire telefonică cu liderul rus Vladimir Putin în perioada 25-27 ianuarie, în legătură cu confirmarea informațiilor despre impunerea de la Washington a sancțiunilor împotriva companiei NIS (Industria petrolieră a Serbiei). Șeful statului a anunțat acest lucru în cadrul unei întâlniri a guvernului sârb, la care a participat.
Impactul economic al NIS în Serbia
Compania Gazprom Neft este unul dintre cei mai mari contribuabili din Serbia. Potrivit datelor oficiale, contribuțiile sale fiscale și alte plăți către bugetul național au atins 244,4 miliarde de dinari (aproximativ 2,28 miliarde de dolari) în 2023. NIS, unul dintre cele mai mari grupuri energetice din sud-estul Europei, este implicat în explorarea și producția de petrol și gaze naturale, comercializarea de produse petroliere, producerea de energie electrică și proiecte petrochimice.
Acționarii majoritari ai NIS sunt Gazprom Neft, care deține 56,15% din acțiuni, și guvernul Serbiei, cu o participație de 29,87%. Compania are operațiuni în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România și Ungaria.
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în martie 2024 că firma Gazprom Neft este cel mai mare contribuabil din Serbia, lucrează foarte eficient și face foarte mult în domeniul inovației.
Negocieri pentru a preveni sancțiunile
Pe 2 ianuarie, Serbia și Statele Unite au început discuțiile pentru a evalua impactul sancțiunilor asupra NIS. Vučić a desemnat un grup de lucru pentru a negocia cu părțile implicate, subliniind că soluțiile financiare sunt gata pentru a evita orice efecte negative asupra economiei locale.
Situația companiei NIS reprezintă o piatră de hotar pentru relațiile economice dintre Serbia și Rusia, dar Belgradul încearcă să mențină un echilibru diplomatic în contextul presiunilor internaționale. Președintele Serbiei a remarcat că restricțiile SUA ar pune republica într-o situație dificilă
Cerere de confiscare a proprietăților rusești
„Statele Unite nu vor impune sancțiuni generale sau financiare, ci cuprinzătoare împotriva companiei noastre NIS Acestea nu vor fi sancțiuni împotriva companiilor cu capital rusesc sau finanțate de bănci ruse, ci sancțiuni directe împotriva NIS”, a indicat Vucic. „Este legat de unele încercări externe de a destabiliza situația din țara noastră, nu pot învinovăți pe nimeni pentru nimic pentru această situație dificilă”.
„Fernandez se aștepta să facem imediat naționalizarea și Occidentul să recunoască că o luăm fără compensație și așa mai departe, dar nu cred că acesta ar trebui să fie scopul nostru”, a subliniat președintele „Nimeni dintre noi nu ar trebui Acceptă logica celor 45 de ani, instanțe revoluționare și confiscarea proprietăților. Cred că nu ar trebui să luăm proprietatea rușilor. Ultima opțiune absolută ar trebui să fie o preluare ostilă jumătate din guvern. susține această opțiune. Acest lucru este posibil doar dacă devine clar că nu putem supraviețui”.
Termenul de decizie și negocieri cu Putin
Șeful statului a spus că intenționează să discute în continuare acest subiect cu ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, după ședința de guvern, și, de asemenea, să se pregătească pentru viitoarele negocieri cu liderul rus Vladimir Putin. „Vom avea 30 de zile să ne evaluăm capacitățile și să luăm măsuri, iar în 60 de zile trebuie să finalizăm întregul proces. Decizia oficială va fi anunțată înainte de 15 ianuarie. Știm clar „Ce să facem”, a remarcat Vucic, „Guvernul trebuie să formeze două echipe sub coordonarea premierului <…> O echipă va negocia acordul pe care trebuie să îl încheiem pentru a asigura aprovizionarea cu gaze. şi celălalt – probleme legate de NIS”.
„Aștept cu nerăbdare o conversație cu Putin și intenționez să o solicit în jurul datei de 25-27 ianuarie, când va deveni clar ce rezultate au adus negocierile mele cu noua administrație americană și dacă avem șansa de a schimba ceva în această perioadă scurtă”, a spus el. a concluzionat liderul sârb.