Daniel Funeriu știe ce vrea dacă va ajunge președinte. Măsura care sperie mulți români: Vreau ca pregătirea militară să redevină obligatorie

Publicat: 08 ian. 2025, 08:43, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Daniel Funeriu știe ce vrea dacă va ajunge președinte. Măsura care sperie mulți români: Vreau ca pregătirea militară să redevină obligatorie

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a făcut o serie de declarații surprinzătoare în cadrul unui podcast găzduit de Lucian Mîndruță, exprimându-și intenția fermă de a reintroduce serviciul militar obligatoriu în România, dar și de a aloca un buget semnificativ pentru Apărare. Funeriu și-a exprimat dorința de a candida la alegerile prezidențiale din acest an, subliniind că România are nevoie de un leadership diferit, capabil să adreseze problemele reale ale cetățenilor.

Daniel Funeriu susține reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Daniel Funeriu a declarat că, în cazul în care va fi ales președinte, va implementa măsuri care să întărească securitatea națională. Printre acestea se numără reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru băieți, într-un format modernizat, care să includă și o componentă opțională pentru fete.

El a explicat că propunerea sa implică o pregătire militară de două luni pe an, desfășurată timp de trei ani consecutivi, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani. Funeriu a subliniat că acest sistem ar fi unul plătit și flexibil, cu posibilitatea de ajustare a duratei.

Fostul ministru a argumentat că armata modernă nu mai înseamnă exclusiv participarea la lupte pe front, ci presupune o pregătire adaptată la noile tehnologii. Astfel, tinerii ar învăța să opereze echipamente moderne, inclusiv drone și sisteme de apărare de ultimă generație. Funeriu consideră că această inițiativă ar contribui la creșterea disciplinei, a încrederii în sine și a sentimentului de responsabilitate al tinerilor.

”Vreau ca Armata, pregătirea militară să redevină obligatorie pentru băieţi, opţională pentru fete. Obligatorie pentru băieţi, dar în ce sistem: timp de trei ani de zile, între 18, 19, 20 de ani, deci după majorat, două luni pe an plătite.

Vreau ca toţi băieţii români între 18 şi 20 de ani, anual, să facă două luni de pregătire militară. Obligatoriu pentru băieţi, opţional pentru fete”, a declarat Daniel Funeriu în podcastul realizat de Lucian Mîndruţă.

În viziunea lui Daniel Funeriu, Apărarea trebuie să devină o prioritate națională. El și-a luat „angajamentul public” că, dacă va ajunge la Cotroceni, bugetul alocat acestui sector va fi de 3,5% din PIB. Din această sumă, cel puțin 2% ar urma să fie direcționați către achiziționarea de echipamente militare de top fabricate în România.

Funeriu consideră că aceste investiții nu doar că vor consolida capacitatea de apărare a țării, dar vor stimula și industria de apărare autohtonă, generând locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economică.

Motivația candidaturii și critica partidelor tradiționale

Daniel Funeriu a anunțat oficial că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din acest an, criticând partidele politice majore pentru lipsa de comunicare cu cetățenii. El a declarat că românii sunt din ce în ce mai stresați și dezamăgiți, iar partidele tradiționale au eșuat în a răspunde preocupărilor legitime ale acestora.

Fostul ministru a atras atenția asupra faptului că, în lipsa unei relații directe cu alegătorii, voturile s-au orientat către partide pe care le consideră toxice, precum AUR. El a evidențiat că acest fenomen este rezultatul unei lipse de dialog între partidele majore și cetățeni.

”Da, vreau să candidez la președinția României. (…) Partidele majore din România nu mai vorbesc cu românii. E firesc ca oamenii să fie stresați, au preocupări legitime. Despre aceste preocupări partidele majore nu le-au ascultat. AUR și alți reprezentanți ai acestui curent pare că-i ascultă.

Atunci, practic unor întrebări legitime, s-au dus voturile într-un vehicul politic toxic și care duce către nicăieri. A fost o lipsă de comunicare, o lipsă de relaționare cu oamenii care au probleme legitime”, a transmis Funeriu.