Investitorii occidentali evită „necugetat” investițiile în industria de apărare, a declarat șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, într-un interviu pentru Financial Times. El consideră că agențiile de rating, băncile și fondurile de pensii occidentale se comportă „neînțelept” evitând investițiile în apărare și solicită instituțiilor financiare „să se adapteze la creșterea amenințărilor de securitate”.

Potrivit armatei, incapacitatea investitorilor de a-și înțelege rolul în „apărarea colectivă” înseamnă că după începerea războiului din Ucraina, aceștia riscă să rateze o finanțare semnificativă de la stat.

„De ce nu ești convins de trilioane de dolari? Ce s-a întâmplat cu instinctul tău de afaceri? Ești necugetat?” spuse Bauer.

Publicația amintește că acțiunile multor companii europene importante de apărare, inclusiv Rheinmetall din Germania și Kongsberg Gruppen din Norvegia, au crescut brusc în ultimul an, odată cu creșterea comenzilor guvernamentale pentru tancuri, rachete și artilerie. Investitorii pariază, de asemenea, că rearmarea NATO le va spori veniturile.

În același timp, unele bănci europene sunt încă reticente în a acorda împrumuturi producătorilor de arme pentru a-i ajuta să crească producția. Bugetul general al UE interzice și investițiile directe în apărare.

Potrivit lui Bauer, aceste reguli sunt „învechite”.

„Există în continuare fonduri de pensii și bănci care spun că nu este etic să investești în capacități de apărare pentru că ucid oameni… Și apoi mai este problema obiectivelor de dezvoltare durabilă și le spun: „Mergeți și vizitați Ucraina. Yemen și uite. Investiția în apărare în scopul descurajării este cea mai bună măsură pentru a asigura sustenabilitatea dezvoltării”, a adăugat șeful comitetului militar al NATO.

Producția de arme a țărilor occidentale

Recent a fost făcut anunțul că firma germană  Rheinmetall își unește forțele cu firma american Auterion pentru a dezvolta UAV-uri de luptă. Ca parte a parteneriatului, Rheinmetall își va integra dronele cu software-ul dezvoltat de Auterion pentru a crea un sistem militar comun.

Anul trecut a devenit cunoscut faptul că firma Rheinmetall  va construi patru fabrici de arme în Ucraina . Aceste întreprinderi vor produce sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, obuze și praf de pușcă. În octombrie, directorul concernului, Armin Papperger, a anunțat că  prima fabrică a fost deja pusă în funcțiune.