Fidelis își consolidează statutul de program social pentru bogați

Publicat: 09 ian. 2025, 21:12, de Cristian Dogaru, în Finanțe , ? cititori
Fidelis își consolidează statutul de program social pentru bogați

Închiderea ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis a consemnat subscrieri de peste 2,6 miliarde de lei, dintre care aproape 15% a fost contribuția donatorilor de sânge, care au plasat o sumă medie de aproape 100.000 lei/persoană.

Ministerul Finanțelor se împrumută de la populație emițând titluri de stat prin intermediul a două programe: Tezaur, accesibil celor interesați prin Trezorerii și Poștă, și Fidelis, pentru investitorii la bursă, accesibil prin brokerii autorizați și băncile care fac parte din sindicatul de distribuție.

Spre deosebire de titlurile Tezaur, unde cine răscumpără înainte de scadență pierde dobânda, titlurile Fidelis pot fi vândute înainte de scadență, primind o parte din dobânda acumulată până în momentul vânzării (cumpărătorul plătește dobânda). Totuși, există riscul unei scăderi a valorii obligațiunilor când dobânzile din piață urcă peste nivelul la care s-a emis titlul de stat respectiv (similar, dacă dobânzile din piață ar scădea, prețul obligațiunilor de stat ar crește).

La ultima emisiune Fidelis, închisă în decembrie, subscrierile pe tranșa donatorilor au fost de peste 382 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o medie de aproape 100.000 de lei (97.700 de lei, mai exact) pentru cei 3.909 participanți.

Spre deosebire de edițiile anterioare, donatorii de sânge au avut la dispoziție titluri cu scadență la un an, dar și la 3 ani, în premieră, cu dobânzi de 7,45% și 7,90% (donatorii primesc o primă de 1 punct procentual la dobândă).

Numărul participanților pe segmentul donatorilor a crescut de la 2.151 la ediția din octombrie la 3.909 la cea din decembrie, ceea ce reprezintă aproape o dublare, evoluție consemnată în condițiile în care randamentele și numărul de scadențe oferite au fost în creștere față de emisiunea anterioară.

La fiecare comunicat oferit presei după închiderea edițiilor Fidelis, Ministerul Finanțelor insistă că pe tranșa investitorilor a fost creată o facilitate pentru a stimula donarea de sânge – suma minimă impusă donatorilor pentru a subscrie a fost redusă la 500 de lei de la 5.000 de lei, cât este în cazul nedonatorilor.

Totuși, la ultima ediție Fidelis, cea din decembrie, suma medie investită de aceștia a fost de aproape 20.000 de euro, ceea ce înseamnă că pragul de 500 de lei nu are nicio importanță pentru cei dispuși să își investească banii, acesta reprezentând un stimulent doar în ipoteza în care nu ar exista și bonusul de dobândă.

În octombrie, cei 2.151 de donatori au subscris titluri de stat în valoare de peste 257 de milioane de lei (suma medie investită a fost 119.400 de lei), iar la ediția din august cei 1.608 donatori au plasat o sumă de peste 202 milioane de lei (suma medie a fost de 125.600 de lei). În iunie, cei 1.388 de donatori de sânge participanți în programul Fidelis au adus 273,7 milioane de lei (suma medie, 146.700 de lei – echivalent cu 29.000 de euro).

După cum se vede, sumele medii investite de donatorii de sânge oscilează între 20.000 și 30.000 de euro, ceea ce face programul Fidelis mai degrabă un program social pentru bogați, aceștia primind un bonus de dobândă de 1% de care nu se bucură „săracii” care cumpără titluri de stat prin Trezorerii și Poștă (acolo se poate achiziționa chiar și un singur titlu în lei a cărui valoare nominală este de 1 leu).

Întrebarea care se pune este de ce nu stimulează MF acumularea de titluri de stat de către donatorii de sânge și prin Trezorerii, unde numărul de participanți este oricum mai mare decât pentru titlurile listate la bursă prin Fidelis, dacă donarea de sânge chiar este adevărata miză?

Iar pentru faptul că nu donarea de sânge este, de fapt, adevărata miză, ci o mică sinecură oferită celor care vor să-și mute bani (mulți) din bănci în Trezorerii, pledează și condițiile impuse donatorilor. Pentru a participa la ultima emisiune, cea din decembrie, donatorii urmau să vină cu o dovadă a donării care să nu fie mai veche de 1 iulie, adică e suficient să donezi sânge de numai 2 ori pe an pentru a participa la toate emisiunile Fidelis (5 la număr).