EXCLUSIV. Noua modă Cîțu: Reorganizare ilegală a ministerelor Economiei și Energiei prin mărirea birocrației

Publicat: 18 mart. 2021, 13:48, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Noua modă Cîțu: Reorganizare ilegală a ministerelor Economiei și Energiei prin mărirea birocrației
Florin Citu și Claudiu Nasui (INQUAM Photos / George Calin)

După aproape trei luni de la instalarea cabinetului Cîțu, în sfârșit, s-a reușit reorganizarea fostului minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din era Orban, prin divizarea acestuia și, totodată, înființarea celor două ministere, al Energiei și al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Numai că reorganizarea noilor ministere a adus o creștere a numărului de posturi, adică s-a umflat birocrația ministerială.

Divizare prin mărirea cu 78 a numărului de angajați

În Hotărârea nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri semnată de fostul premier Ludovic Orban se preciza că acest minister are 1.098 de posturi, exclusiv cele destinate aparatului demnitarilor.

Astfel, acest minister condus de Virgil Popescu a avut, nici mai mult, nici mai puțin, de opt secretari de stat, un secretar general și patru secretari generali adjuncți. Numai că, prin spargerea acestui minister în două și înființarea noilor ministere a crescut și numărul demnitarilor și al angajaților.

Astfel, potrivit celor două hotărâri de guvern publicate ieri în Monitorul Oficial (nr.315/10.03.2021 și nr.316/1-.03.2021) s-au reînființat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, condus de către useristul Claudiu Năsui, și Ministerul Energiei condus de către liberalul Virgil Popescu.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va avea cinci secretari de stat, un secretar general și un doi secretari generali adjuncți și 839 de posturi. În schimb, Ministerul Energiei va avea patru secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți și 337 de posturi. Practic, prin divizarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și înființarea celor două ministere conduse Năsui și Popescu s-a mărit numărul se secretari  de stat de la opt la nouă, a apărut un secretar general și schema de personal s-a mărit cu 78 de posturi.

Pentru Cîțu divizarea nu înseamnă „împărțire exactă și în părți egale cu un număr”

Practic, prin înființarea celor două ministere s-au încălcat prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 212 din 28 decembrie 2020 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

La articolul 2 al acestei ordonanțe se precizează că: „Se înființează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prin reorganizarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ca urmare a divizării parțiale conform alin. (7)”, Iar, la alineatul 7 se menționează, negru pe alb, „Se înființează Ministerul Energiei prin preluarea activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător din domeniul energiei de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”.

Dacă în OUG nr 212/2020 se precizează clar că cele două ministere au rezultat ca urmare a „divizării parțiale”, atunci s-a ajuns să crească numărul de demnitari, dar mai ales de angajați cu 78? În DEX divizare înseamnă „împărțire exactă și în părți egale cu un număr”.

Păi atunci dacă divizarea înseamnă împărțirea în părți egale, ar fi însemnat că cele 1.098 de posturi să se împartă între cele două ministere conduse de Virgil Popescu și Claudiu Năsui.

Dar, prin divizarea celor 1.098 de posturi au mai apărut încă 78 de posturi, adică acum s-a ajuns în total la 1.178 de posturi. Surprinzător, nu se știe unde sunt în plus, la Năsui sau la Popescu?

Dacă împart o pâine în două sau patru bucăți înseamnă că cele două sau patru bucăți fac tot o pâine și nu una și ceva. Cum au socotit Cîțu, Năsui și Popescu că prin divizarea unui minister apar două ministere mai mari ca număr de personal? Simplu. Măresc birocrația! De ce? Pentru că putem și suntem la putere!