Ministrul Rafila: infecțiile cu metapneumovirus, o „viroză banală”

Publicat: 09 ian. 2025, 19:05, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ministrul Rafila: infecțiile cu metapneumovirus, o „viroză banală”

Virusul HMV – metapneumovirus – este un virus cunoscut, care produce o viroză banală, infecții „obișnuite”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„Discutăm despre o viroză banală. Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulți ani, care produce infecții obișnuite, copiii, în general sunt afectați. 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, așa că nu discutăm de nimic special, discutăm despre o viroză banală, care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicații în cazul persoanelor care au anumite deficiențe imune sau boli cronice, dar sunt situații excepționale. Diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecții respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic”, a precizat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a mai declarat că „nu există niciun fel de evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România”, unde, săptămânal, se înregistrează zeci de mii de cazuri de infectare cu metapneumovirus (HMPV).

Acest virus are o perioadă de incubație de 3-6 zile și se manifestă print tuse, congestie, secreții nazale, febră, la care se pot adăuga dureri în gât moderate, vărsături și diaree. În prezent, nu există un vaccin de prevenție a acestei infecții, ci tratament pentru simptome.

Nu avem o epidemie de gripă

În privința gripei, ministrul Alexandru Rafila a afirmat că, în România,  nu avem o evoluţie de tip epidemic. „Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată, în primul rând”, subliniază ministrul.

În ultima săptămână de raportare, au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecții respiratorii, față de o medie multianuală pentru aceeași perioadă de 73.000 de cazuri, cu 38% mai puține comparativ cu sezonul gripal precedent și cu 22% mai puține față de săptămâna anterioară de anul trecut.

Gripa: trend ascendent până la finele lui ianuarie

Ministrul Rafila nu exclude ca în aceste date să fie o subraportare din cauza multor zile libere și ca, la viitoarea raportare, să existe o creștere a numărului de cazuri, intrându-se pe un trend ascendent până la finele lunii ianuarie.

Potrivit ultimei raportări, nu s-a înregistrat niciun alt deces cu virusul gripal. Până acum, în actualul sezon, s-au raportat patru decese provocate de gripă.

Pentru prevenirea gripei, ministrul Sănătății recomandă: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun,  aerisirea încăperilor, evitarea locurilor aglomerate, consultarea medicului de familie când apar simptome respiratorii și prezentarea la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor doar când simptomele sunt medii și grave. De asemenea, recomandă vaccinarea antigripală.