Președintele ales al SUA, Donald Trump, se confruntă cu amenințarea tot mai mare de război în „zona gri”, scrie The Hill. Ziarul notează că viitorul lider de la Casa Albă a făcut promisiuni ambițioase de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și de a rezista Chinei, dar se confruntă și cu amenințarea tot mai mare a atacurilor din „zona gri” ale inamicilor străini, de la drone de supraveghere la acte de sabotaj în aer, pe mare și pe sol.

În același timp, această tactică hibridă este greu de urmărit, iar aliații NATO, care sunt „în prima linie” în confruntarea cu Rusia, spun că Alianța nu face suficient.

„În ciuda distanței sale geografice față de punctele geopolitice fierbinți din Europa și Asia, Statele Unite nu sunt imune la atacurile hibride, așa cum demonstrează zborul unui balon spion chinez deasupra Statelor Unite în 2023”, se spune în articol.

Acțiunile în „zona gri”, drept operațiuni „cu risc scăzut și recompensă mare”

Potrivit analiștilor, Rusia, Iranul, China și alți adversari NATO consideră acțiunile în „zona gri” drept operațiuni „cu risc scăzut și recompensă mare”. În același timp, Rusia a negat în repetate rânduri implicarea sa în orice atacuri hibride împotriva NATO.

Cu o zi înainte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a făcut o declarație despre termenele-limită pentru încheierea războiului din Ucraina și negocierile cu Federația Rusă. Potrivit acestuia, războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea escalada în viitor.

În același timp, Trump a subliniat că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc. Și-a repetat și teza că, dacă ar fi fost președinte, acest război nu s-ar fi întâmplat.