Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a provocat un boom economic bazat pe stimulentele de stat. De aproape trei ani, au apărut tot mai multe semne că factura va trebui plătită în curând.
Bloomberg scrie că starea de spirit din orașele rusești rămâne ridicată – restaurantele sunt pline, magazinele sunt deschise , dar combinația dintre ratele record ale dobânzilor și inflația persistentă amenință creșterea așteptată în continuare a economiei Rusiei.
„O perioadă relativ bună pentru economia Rusiei, care se baza pe resurse acumulate anterior, s-a încheiat”, spune Oleg Vyugin, economist și fost înalt funcționar al băncii centrale. „Inflația ridicată mănâncă acest succes aparent pe termen scurt”.
Până acum, economia continuă să funcționeze, în ciuda sancțiunilor occidentale și, împreună cu salariile mari, acest lucru ajută la atenuarea opoziției publice față de război. Două treimi dintre ruși sunt încă încrezători în viitor. Sentimentul consumatorilor, deși în scădere, rămâne mai ridicat decât oricând din 2022.
„Dacă vorbim despre clasa de mijloc, acum se simte bine”, spune Serhiy Dmitriev, specialist în tehnologia informației. „Ratele mari ale dobânzilor nu au reușit să țină sub control creșterea prețurilor, care este mai mult decât dublă față de țintă”.
Costurile record de împrumut au început deja să apară. Potrivit grupului de cercetare „Avtostat”, reprezentanțele producătorilor de mașini din Rusia sunt amenințate de un val de falimente. Sectorul agricol se confruntă și el cu dificultăți.
Companiile ruse își revizuiesc strategiile
Chiar și cele mai mari companii își revizuiesc strategiile. Operatorul de conducte de stat PJSC Transneft și JSC Căile Ferate Ruse au redus drastic programele de investiții, parțial din cauza costului împrumutului.
Companii private precum PJSC Severstal și compania minieră PJSC HMC Norilsk Nickel reduc, de asemenea, costurile.
Banca Centrală prognozează o inflație la nivelul de 4,5-5% până la sfârșitul anului, iar rata cheie la nivelul de 17-20% în medie.
„Acesta va fi un an de strângere a curelei”, spune Sofia Donets, economist la T-Investments. „Cei care oferă împrumuturi câștigă, iar împrumutații cu greu își pot imagina cum vor trăi”.
Pentru consumatori și afaceri, aceasta înseamnă o reducere a creditului pentru achiziții și investiții. Prăbușirea prețurilor petrolului este unul dintre cele mai mari riscuri pentru economie în 2025, crede Donets. Potrivit acesteia, dacă prețul scade, Rusia va trebui să facă sacrificii.
Analiștii „Promsvyazbank” consideră că încheierea rapidă a războiului poate contribui la întărirea rublei, la revenirea investitorilor străini și la veniturile din export. Dacă negocierile se prelungesc, atunci inflația și politicile dure vor persista, ceea ce va duce la o încetinire a creșterii.
O slăbire semnificativă a rublei față de dolar și problemele cu plățile transfrontaliere cauzate de amenințarea cu sancțiuni din partea SUA au, de asemenea, impact.
„Riscul de recesiune este, de asemenea, cel mai mare din ultimii trei ani”, spune Donets. „Există posibilitatea unei scăderi în unele trimestre de anul viitor. Până acum, prognoza noastră principală este creșterea până la sfârșitul anului viitor, chiar sub 1%”.
Banca centrală a Rusiei nu poate controla inflația
Scăderea rublei în Federația Rusă a accelerat, iar banca centrală nu poate controla inflația. Cu toate acestea, Rusia nu se confruntă cu constrângeri semnificative privind finanțarea bugetară sau cheltuielile militare.
Analiștii au remarcat că Banca centrală a Rusiei nu reușește să reducă inflația, în ciuda creșterii ratei cheie la 21%. În noiembrie, inflația generală a fost de 8,9% în termeni anuali, iar inflația de bază a fost de 8,2%.
Factorii-cheie includ creșterea salarială de aproape două cifre, cheltuielile militare, o devalorizare a rublei și o creștere cu 61% a creditării sectorului privat, sau aproape 650 de miliarde de dolari, de la jumătatea anului 2022.