Ce minune face un pahar de lapte pe zi

Publicat: 12 ian. 2025, 06:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce minune face un pahar de lapte pe zi

Persoanele care au o alimentație bogată în calciu prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer intestinal. Astfel, a bea un pahar mare de lapte zilnic poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, potrivit unui studiu britanic.

Este vorba despre un studiu de mari dimensiuni, coordonat de Universitatea din Oxford și Cancer Research din Marea Britanie, publicat în revista Nature Communication.

Efectul protector al calciului din lactate

Pentru acest studiu, dr. Keren Papier de la Oxford a folosit datele privind alimentația, 17 ani, pentru 540.000 de femei.

Cercetătorii au studiat cum 97 de alimente, băuturi și nutrienți influențează apariția cancerului intestinal. Ei au aduc probe convingătoare potrivit cărora calciul poate proteja de acest tip de cancer.

Mai precis, cercetătorii au constatat că un consum de  300 mg de calciu zilnic –  echivalentul unui pahar de 25 cl de lapte –  este asociat cu reducerea cu 17% a riscului de cancer intestinal.

„Acest studiu aprofundat furnizează date solide potrivit cărora  produsele lactate pot să ajute la prevenția cancerului colorectal în mare parte datorită calciului pe care îl conțin”, a declarat dr. Keren Papier, principalul autor al studiului și epidemiolog nutriționist la Universitatea din Oxford.

Potrivit dr. Papier, calciul are un efect similar și din surse lactate, și din non-lactate. Informația sugerează că este factorul principal, responsabil de reducerea riscurilor de cancer.

Rolul major al alimentației

Pe lângă beneficiile unei alimentații bogate în calciu, autorii acestui amplu studiu au confirmat, totodată, că alcoolul, carnea roșie și produsele procesate pot mări considerabil riscul de cancer al intestinului.

Sophia Lowes de Cancer Research UK, finanțatoare, a menționat metodele de a reduce riscul de cancer al intestinului. Acestea sunt menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate, a greutății normale și a nu fuma.

Asta înseamnă „a reduce consumul de alcool, de carne roșie și procesată, a mânca fructe, legume și cereale integrale”.

Produsele lactate, ca laptele, iaurtul și brânza, reprezintă principalele surse de calciu.

Dar calciu se găsește și în băuturile din soia și orez, pâinea albă, nuci, semințe și fructe, varză, sardine etc.

Cancerul intestinal este al treilea cel mai frecvent la nivel mondial, provocând aproximativ două milioane de cazuri anual.

Deși afectează în special persoanele în vârstă, în prezent, ratele de cancer intestinal sunt în creștere la adulții sub 50 de ani.