A fost greu de sărbători? Nu renunța definitiv la alcool în luna ianuarie! Sfaturile unui expert

Publicat: 12 ian. 2025, 12:26, de Andrei Ceausescu, în LIFESTYLE , ? cititori
A fost greu de sărbători? Nu renunța definitiv la alcool în luna ianuarie! Sfaturile unui expert

În timp ce mulți aleg să adopte Dry January și să renunțe complet la alcool pentru o lună, o mare parte a populației nu este pregătită să facă același lucru.

Mulți doresc în continuare să se bucure de plăcerile unui pahar de alcool – fie că e vorba de gust, de relaxare sau de socializarea mai ușoară care vine cu acesta. Ceea ce nu vor, însă, sunt mahmureala, starea de oboseală și alte efecte negative asupra sănătății care urmează.

Din fericire, există modalități de a reduce efectele neplăcute ale alcoolului fără a renunța la el complet. Profesorul David Nutt, un neuropsihofarmacolog renumit și expert în substanțele care afectează creierul, oferă câteva recomandări valoroase.

Cunoscut pentru cercetările sale asupra alternativei de alcool Sentia, Nutt subliniază importanța unei abordări conștiente în privința consumului de alcool. Aceasta poate reduce semnificativ impactul negativ asupra sănătății.

„Eu beau, așa că [riscurile pentru sănătate] nu mă îngrijorează suficient încât să mă opresc”, spune profesorul Nutt. Cu toate acestea, el accentuează importanța de a fi conștienți de motivul și modul în care bem.

Iată trei sfaturi simple și eficiente oferite de expert pentru a te bucura de alcool și a minimiza riscurile acestuia.

1. Băuturile trebuie să aibă un scop

Profesorul Nutt recomandă ca fiecare băutură să aibă un scop clar. Fie că e pentru relaxare, pentru a deveni mai sociabil sau pentru a te distra alături de prieteni, el sugerează că băuturile fără un beneficiu evident ar trebui evitate.

„Problema apare atunci când folosești alcoolul pentru a scăpa de emoțiile negative, ceea ce poate duce la dependență și probleme serioase pe termen lung,” avertizează Nutt. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au început să consume mai mult alcool în timpul pandemiei, când mulți au apelat la alcool pentru a face față izolării sociale. În timp ce unii au redus consumul de alcool din cauza unui număr mai mic de evenimente sociale, alții au început să bea mai des, iar Nutt consideră că acest comportament ar putea indica o dependență.

Înainte de a ridica paharul, întreabă-te: De ce vreau să beau aceasta?

2. Respectă ghidurile de consum al alcoolului

Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce efectele negative ale alcoolului este să urmezi ghidurile stabilite. Recomandările NHS spun că bărbații și femeile nu ar trebui să depășească 14 unități de alcool pe săptămână. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 14 unități reprezintă aproximativ șase pinturi de bere sau 10 pahare mici de vin.

„Dacă te încadrezi în aceste limite, riscurile alcoolului sunt relativ minore,” spune Nutt. „Majoritatea celor care respectă limitele nu vor experimenta efecte semnificative asupra sănătății.”

Totuși, nu este vorba doar de numărul total de unități, ci și de modul în care sunt consumate. Nutt explică faptul că „binge drinking” (consumul excesiv într-o singură sesiune) – definit ca consumul a mai mult de cinci unități într-o sesiune – poate duce la daune permanente asupra creierului în timp, chiar dacă schimbările nu sunt vizibile imediat.

O regulă bună este să ai cel puțin două zile pe săptămână în care să nu consumi deloc alcool. Acest lucru permite inimii, ficatului și vaselor de sânge să se recupereze, reducând riscurile pe termen lung ale consumului zilnic de alcool.

3. Nu deschide o altă sticlă

Profesorul Nutt are o ultimă recomandare pentru iubitorii de vin: Nu deschide o altă sticlă. El explică faptul că, după ce se termină prima sticlă de vin, oamenii tind să bea mai mult decât intenționau inițial, pierzând controlul asupra consumului.

„Dacă oamenii ar bea doar o unitate de alcool, alcoolul nu ar reprezenta o problemă,” spune el. Problema apare deoarece alcoolul stimulează dorința de a consuma mai mult, un efect care, probabil, este legat de dopamine și endorfinele din creier.

Pentru a evita consumul excesiv, Nutt recomandă să îți faci un plan din timp (sau împreună cu partenerul de băut): „Decideți dinainte că veți bea doar o sticlă între voi.” Deși o sticlă poate părea mult alcool, este mult mai puțin dăunătoare decât dacă fiecare persoană ar bea câte o sticlă.

Riscurile alcoolului

În timp ce aceste strategii pot ajuta la limitarea efectelor negative ale alcoolului, este important să recunoaștem că alcoolul are totuși riscuri pentru sănătate. Alcoolul este un cunoscut carcinogen, iar consumul excesiv crește riscul de diverse tipuri de cancer. De asemenea, consumul excesiv poate duce la ciroză hepatică, boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale. Totuși, respectarea ghidurilor reduce semnificativ aceste riscuri.

Efectele alcoolului nu sunt doar fizice.

Nutt menționează că inflamația legată de alcool în creier provoacă iritabilitate și depresie, fiind confundată cu depresia reală. De asemenea, pentru persoanele cu anxietate, mahmureala poate provoca atacuri de panică.

Concluzie

Profesorul Nutt spune: „Dacă vrei să nu ai niciun risc [din cauza alcoolului], nu bea nimic”. 

Pentru cei care doresc să se bucure de un pahar, consumul conștient reduce semnificativ impactul negativ al alcoolului asupra sănătății.

Prin înțelegerea scopului băuturii, respectarea limitelor recomandate și evitarea binge drinking-ului, oamenii pot consuma alcool și să își protejeze sănătatea.