Este o logică a susținerii lui Crin Antonescu, spun analiștii politici. Cât este de fragilă?
PSD și PNL au anunțat că vor demara sondaje de opinie pentru a evalua susținerea publicului față de mai mulți potențiali candidați la prezidențiale. Deși coaliția de guvernare a stabilit, în principiu, susținerea candidaturii lui Crin Antonescu, numele acestuia va fi analizat alături de alte personalități politice și publice.
Analistul politic Ion Bogdan Lefter spune că vom vedea un cu totul alt joc, pentru că nu vor mai fi aceeași candidați pentru Cotroceni.
„Probabil câțiva dintre foștii candidați vor reveni. Ei și-au anunțat deja intențiile. Mai sunt alții care doresc să vină dar nu o mai pot face din motive legale”, a subliniat Lefter la B1.
Coaliția guvernamentală actuală va merge, cel mai probabil, cu susținerea unui singur candidat
„Avem o coaliție de guvernare, PSD, PNL, UDMR și celelalte minorități naționale, în Parlament. Sunt două partide principale și avem platforma care reunește partide și organizații civice ale minorităților etnice. În aceste condiții de dificultate bugetară, de restricții pe care trebuie să le aplicăm ca să nu ajungem în deficit excesiv și în situație foarte grea pentru țară, ar fi foarte neproductiv ca în campania pentru prezidențiale componentele acestei coaliții să înceapă să fie într-o competiție acerbă.
Ceea ce au încercat, dar n-au reușit, la tura precedentă de alegeri prezidențiale, să facă de data asta.
Era nevoie de cineva care să poată fi susținut de toate componentele actualei coaliții, și anume nu liderii de azi, pentru că atunci ar fi fost prea partizan desemnat un anumit lider pe care un partid să-l susțină cu entuziasm și ceilalți cu invidie.
A existat anunțul de candidatură foarte timpuriu, imediat după ce au fost anulate alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie, al primarului general Nicușor Dan, care a considerat momentul potrivit pentru a se profila drept acel candidat pe care să-l poată vota partide diferite, să-l poată susține partide diferite și să-l poată vota electorat de diverse profiluri”.
Rămâne un candidat plauzibil Nicușor Dan?
„Da, însă existau în interiorul coaliției de guvernare, în special în zona PSD-ului, reacții mai puțin confortabile față de candidatura lui Nicușor Dan. Și atunci a apărut această soluție a unui fost lider al unuia dintre marile partide, Crin Antonescu, fost lider liberal, dar retras de un deceniu din politică și cu un trecut de colaborare între PNL și PSD, în conjunctura regimului Traian Băsescu, cu multe detalii, care se pot readuce în discuție.
Deci toată povestea are logică. Și cred că în continuare candidatura lui Crin Antonescu se va menține, pentru că nu sunt alte variante, cel puțin deocamdată. Sigur, nu spunem niciodată, niciodată”, este opinia analistului.
Primari de succes ca Ilie Bolojan sau Emil Boc ar fi variante mai bune?
„Sunt situații foarte diferite. Klaus Iohannis a fost invitat în politica națională chiar de către domnul Crin Antonescu, ca o soluție de lider proaspăt pe care să-l promoveze PNL, nu o coaliție. Inițial a fost invitat să fie premierul unei coaliții din care ar fi făcut parte și PSD și UDMR, dar în acel moment Iohannis era încă reprezentantul Federației Germanilor din România, nu era un reprezentant al PNL. Acel proiect nu s-a realizat, după care, pentru proximele alegerile prezidențiale din 2014, Crin Antonescu i-a propus lui Klaus Iohannis să preia rolul de candidat al PNL, doar al PNL.
A alege candidat, acum, un primar din țară, un primar de succes al unuia dintre partide, acesta ar întâmpina o dificultate de acceptare din partea celuilalt mare partid.
E și firesc să îți dorești un candidat mai neutru pe care să-l poți susține, nu să susții direct pe cineva din partea cealaltă. Deci, cred că în acest moment modelul Iohannis rămâne în urmă și avansăm spre alte formule”, susține Bogdan Lefter.