În ultimii trei ani, Rusia a purtat o campanie îndrăzneață de sabotaj și subversiune împotriva aliaților europeni ai Ucrainei. În 2024, Moscova a început să acționeze și mai brutal, trecând la acțiuni în mările europene. Reacția slabă a liderilor europeni la ceea ce se întâmplă poate duce la faptul că Federația Rusă va întreprinde acțiuni din ce în ce mai îndrăzneșe, fără precedent.

Bart Schurman, profesor de terorism și violență politică la Universitatea Leiden din Țările de Jos, a declarat acest lucru în rubrica sa pentru Foreign Policy.

Săptămâna aceasta deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Oleksandr Kazakov, a vorbit despre faptul că sabotajul rusesc în Marea Baltică face parte dintr-o operațiune militară care vizează provocarea NATO și extinderea controlului Rusiei asupra acestei regiuni. În ciuda acestui fapt, în Europa nu s-a făcut niciun efort sistematic pentru a evalua amploarea și natura acțiunilor Rusiei.

Universitatea Leiden a efectuat o analiză a cât de departe este dispusă Federația Rusă să meargă pentru a-și slăbi adversarii europeni și a izola Ucraina de sprijinul vital. Potrivit lui Schurman, escaladarea poate ajunge puțin mai jos decât pragul nuclear.

Studiul evidențiază că Rusia trece din ce în ce mai mult dincolo de campaniile de spionaj și criminalitate cibernetică de lungă durată. Experții estimează că în 2022, Moscova a organizat 6 sabotaje sau pregătiri pentru acestea în Europa, iar în 2024 această cifră a crescut la 44.

Țintele sabotajului rusesc au fost o mare varietate de obiective – de la infrastructura de energie și comunicații subacvatică de importanță critică din Marea Nordului și Marea Baltică până la baze militare, depozite și fabrici pentru producția de arme.

În plus, rușii desfășoară adesea așa-numitele „operațiuni de influență”. Acestea vizează politicienii europeni pentru a submina sprijinul politic pentru Ucraina.

Rusia este implicată și în numeroase acte de terorism în Europa

Pe lângă măsurile sofisticate, Federația Rusă este implicată și în numeroase acte de terorism în Europa. Acest lucru demonstrează abordarea operațională duală a serviciilor speciale ruse, a remarcat Shurman.

În 2024, operațiunile rusești împotriva Europei s-au intensificat brusc și au devenit mai sofisticate. De exemplu, uciderea unui pilot care a dezertat, pregătirea pentru uciderea directorului general al producătorului german de arme Rheinmetall, Armin Papperger și chiar o conspirație pentru înlăturarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenskyi, a adăugat profesorul.

În plus, rușii au amplasat dispozitive incendiare pe zborurile DHL, ceea ce ar fi putut duce la dezastre. Unii oficiali occidentali de securitate suspectează acum că operațiunile au fost o repetiție pentru viitoarele atacuri asupra avioanelor care se îndreaptă spre SUA, ceea ce înseamnă că Rusia a trecut efectiv la acte de terorism de stat, a spus Schurman.

Doborârea de către Rusia a zborului Azerbaijan Airlines în decembrie 2024 demonstrează desconsiderarea de către Kremlin pentru viețile civililor. Prin urmare, Europa se poate confrunta cu o amenințare serioasă, crede profesorul.

Potrivit acestuia, campania de subversiune împotriva aliaților europeni ai Ucrainei poate include conspirații. De exemplu, în 2024, școlile din Slovacia și Republica Cehă au primit peste o mie de amenințări cu bombă. Shurman a menționat, de asemenea, o serie de spargeri la stațiile de tratare a apei din țările europene, în care ar putea fi implicată Federația Rusă.

O analiză a Universității din Leiden a constatat că Rusia nu va folosi arme nucleare, deoarece ar crește semnificativ riscul ca aliații Ucrainei să riposteze. Prin urmare, cel mai probabil, Moscova va face tot posibilul pentru a slăbi sprijinul pentru Kiev și a diminua moralul europenilor, ceea ce ar putea duce la proteste la scară largă și la instabilitate în regiune.

Schurman este convins că Europa va trebui să investească în consolidarea serviciilor de informații pentru a-și maximiza capacitatea de a contracara amenințarea în creștere a Rusiei. El a adăugat, de asemenea, că, pe termen lung, ar trebui depuse eforturi serioase și concertate pentru a revigora propria industrie de armament.

Sabotajele rusești în Europa

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, a declarat că până la 100 de atacuri cibernetice și sabotaje în Europa ar putea fi legate de Federația Rusă. Oficialii sunt de acord că Rusia poartă un război hibrid împotriva Europei.

În plus, șeful serviciului secret de informații al Marii Britanii (MI-6) Richard Moore a acuzat Federația Rusă de sabotaj în Europa . Potrivit acestuia, prețul sprijinirii Ucrainei este binecunoscut, dar „prețul refuzului acesteia va fi incomparabil mai mare”.