De ce criza energetică din Republica Moldova este rețeta perfectă a Rusiei
Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai dificile provocări energetice din istoria sa recentă, generată de tensiunile geopolitice și de refuzul Rusiei de a continua livrările de gaze naturale prin Ucraina. Un aspect major al crizei energetice din Moldova îl reprezintă dependența sa de energia electrică generată în regiunea separatistă Transnistria. Acolo, gazele naturale rusești sunt utilizate pentru a produce energie electrică la costuri reduse, care este apoi furnizată regiunilor controlate de guvernul de la Chișinău. Pentru a gestiona criza energetică, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Aceasta oferă guvernului posibilitatea de a lua măsuri rapide, cum ar fi achiziționarea energiei din surse externe, chiar și la prețuri mai mari, și raționalizarea consumului de electricitate.
Dar, sunt lucruri care încă nu se cunosc atât de bine. Invitatul de la Dialogurile Puterii, Mihai Isac, analist politic, expert pe geo politica Republicii Moldova și a Federației Ruse, recent întors din Transnistria, a vorbit despre situația din regiune.
„În acest moment, practic, vorbim despre două Moldove paralele. În Republica Moldova, în zona controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău, autoritățile, cu sprijinul partenerilor strategici, cum este România, au reușit să asigure cu gaz și electricitate populația civilă, dar și industria care mai există în această regiune. Deci nu putem vorbi despre o criză a gazului în Republica Moldova.
În ceea ce privește Transnistria, regiunea aflată sub ocupație militară rusă ilegală, aici situația este destul de grea. Este o situație provocată intenționat de către Federația Rusă tocmai pentru a pune presiune pe Republica Moldova. Cetățenii Republicii Moldova din zona transnistreană nu pot fi abandonați de autoritățile de la Chișinău, un lucru care este bine știut de către Moscova”.
Regimul de la Tiraspol refuză orice negociere, orice formă de ajutor din partea Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Despre această situație se știa de foarte mult timp, potrivit analistului Mihai Isac.
„Autoritățile de la Kiev au anunțat de peste un an de zile că nu vor prelungi contractul semnat cu Gazprom în 2019 și, practic, toată lumea se aștepta la identificarea unei soluții. Dar partea rusă, pentru a crea această criză umanitară și sub o serie de pretexte false, cum ar fi datoriile false, datoriile Republicii Moldova către Gazprom, a luat decizia de a nu continua livrarea acestui gaz în regiune, cu toate că există capacitatea tehnică, și anume transportul gazului prin culoarul sudic, ceea ce înseamnă prin Turcia, Bulgaria, România”.
Autoritățile de la Chișinău deja au importat gaz prin această conductă, fiind o rută viabilă, numai că prețul pentru aceste gaze crește foarte mult, mai ales în în prag de iarnă, când nu cumperi din timpul verii.
„Vorbim despre prețul care este cu mult mai mare, suportat de cetățeanul moldovean sau transnistrean. Până la 1 ianuarie, până în 2025, practic Transnistria nu plătea gazul din Federația Rusă, iar până la acest moment sunt adunate scriptic datorii de câteva miliarde de euro pe care regiunea din Estul Republicii Moldova ar trebui să le plătească Gazpromului. Dar autoritățile de la Moscova pun această datorie pe umerii Republicii Moldova ca entitate statală, prin intermediul Moldova-Gaz, care este o entitate controlată de către Gazprom și care, până în acest moment, avea un fel de monopol pentru importul de gaz„.
Până acum câțiva ani, Federația Rusă în permanență a reușit să controleze politic ceea ce se întâmplă în Estul Republicii Moldova, a punctat analistul politic.
„Dar, de la 1 ianuarie 2025 am văzut practic o orchestrare a acestui tip de criză umanitară tocmai pentru a forța autoritățile de la Chișinău să ia o serie de măsuri care nu să fie extrem de populare. Vedem o creștere a prețului electricității pentru populația civilă. Practic asistăm la o dublare aproape, un 80%, dar în același timp autoritățile au luat măsuri pentru a compensa aceste prețuri și există un sistem de compensare directă. Se mizează pe primirea unor fonduri de la Uniunea Europeană pentru a rezista crizei energiei.
Republica Moldova folosea energie electrică de la Cuciurgan, un complex construit în anii 60-70 pentru a răspunde nevoilor ridicate de industrializare a regiunii pe timpul sovieticilor.
„Această centrală folosește gaz important din Federația Rusă. Practic, de câțiva ani, tot ceea ce însemna cantitate de gaz exportată de Federația Rusă în Republica Moldova era transmisă părții transnistrene atât pentru satisfacerea nevoilor populației civile, a nevoilor industriei de acolo. Și aici este fabrica de la Râmnița, care are peste 2000 de angajați, dar și complexul de la Cuciurgan”.
Mihai Isac semnalează faptul că autoritățile de la Chișinău, prin acest mod de a face politică, întrețineau acest regim și situația a convenit elitelor politice de la Chișinău, cât și de la Tiraspol.
„Nu au fost luate măsuri menite să asigure o mai bună conectare a Republicii Moldova cu spațiul energetic european. Și când vorbim de spațiul energetic european, vorbim de fapt de spațiul energetic românesc, pentru că Republica Moldova este legată de Uniunea Europeană prin România și oricât ar dori poate anumite medii politice de la Chișinău să sară România în procesul de integrare europeană, România nu pleacă nicăieri”.
În regiunea transnistreană situația este destul de grea pentru populație. Această situație este folosită de imensa mașină de propagandă pro-rusă pentru a lansa un torent de știri false și de teorii ale conspirației.
„În anumite regiuni din Transnistria, practic populația nu are lumină 12h/zi, ceea ce înseamnă încălzire centralizată și furnizarea apei calde. Din cauza faptului că până în 31/12/2024 populația nu plătea foarte mult pe gaz atunci fie era mult mai economic, era mult mai viabil din punct de vedere economic pentru cei de acolo să-și pună diferite instalații pe gaz. Deci avem practic pregătirea unei rețete perfecte pentru un dezastru”, mai spune Mihai Isac.