România, subiect de dispută între Elon Musk și liderii Uniunii Europene

Publicat: 13 ian. 2025, 08:02, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
România, subiect de dispută între Elon Musk și liderii Uniunii Europene
Foto: X

România a ajuns recent în centrul unui conflict între Elon Musk și liderii Uniunii Europene, după ce europarlamentarul maghiar András László a făcut remarcări pe X (fosta Twitter), punând sub semnul întrebării abordările duble ale Bruxelles-ului privind libertatea de exprimare și finanțările pentru ONG-uri.

Remarcile lui László au fost alimentate de un schimb de replici între Musk și fostul comisar european Thierry Breton, iar țara noastră a fost menționată ca un exemplu de intervenție europeană în politica internă a statelor membre.

Într-o postare pe X, András László, membru al partidului Fidesz din Ungaria, s-a arătat nemulțumit de „standardele duble” aplicate de Bruxelles privind cine poate dona fonduri organizațiilor neguvernamentale și cine are dreptul să își exprime opinii politice. „Când 10 milioane de dolari au fost canalizați ilegal către stânga maghiară pentru campania electorală din 2022, elitele de la Bruxelles au rămas tăcute. Când ambasada SUA la Budapesta a început să distribuie fonduri către mass-media de stânga, elitele de la Bruxelles nu au avut nimic de spus. Când parlamentul maghiar a votat o lege privind protecția suveranității pentru a preveni alte interferențe, Comisia Europeană a dat Ungaria în judecată”, a scris László.

În continuare, László a subliniat ce a considerat a fi o dublă măsură din partea oficialilor europeni: „Acum că există un alt miliardar, Elon Musk, care pur și simplu îndrăznește să-și exprime părerea despre politica europeană în favoarea unui partid politic sau altuia, în cazul în care nu le place rezultatul alegerilor, așa-zisele elite liberale vor să elimine democraţia. Și spun că este exact ceea ce au făcut recent în România”, a adăugat europarlamentarul.

Aceste comentarii sunt legate de un incident mai amplu care a avut loc pe X, între Musk și fostul comisar european pentru afaceri digitale Thierry Breton. Într-un interviu acordat radiodifuzorului francez BFMTV/RMC, Breton a discutat despre posibila ascensiune a extremei drepte din Germania, în urma unui vot anticipat din februarie. Un fragment din acest interviu a fost distribuit pe X de contul Visegrád 24, iar Musk a preluat această postare, numindu-l pe Breton „tiranul Europei”.

Breton a ripostat imediat, subliniind că „Uniunea Europeană nu are niciun mecanism de anulare a alegerilor nicăieri în UE”. „Ceea ce se spune în videoclipul de mai jos nu este deloc adevărat, care privește doar aplicarea DSA și obligațiile sale de moderare. Pierdut în traducere… sau o altă știre falsă?”, a declarat Breton, făcând referire la Digital Services Act (DSA) al Uniunii Europene, care impune platformelor online să reducă conținutul ilegal.

În cadrul acestei dispute, România a fost adusă în discuție ca un exemplu de intervenție din partea Uniunii Europene. Breton a afirmat: „Am făcut-o în România și bineînțeles că va trebui să o facem, dacă va fi necesar, în Germania”. Astfel, țara noastră a devenit un punct de referință în conflictul între Musk și autoritățile europene, în contextul reglementărilor digitale impuse de Bruxelles pentru a combate dezinformarea și interferențele externe.

Această dispută se adaugă unui conflict mai larg între Musk și liderii europeni. Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez au criticat recent atitudinea miliardarului american față de politica europeană. Macron, de exemplu, a declarat că, „dacă cineva ne-ar fi spus în urmă cu zece ani că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume ar susține o nouă internațională reacționară și ar interveni direct la alegeri, inclusiv în Germania, cine și-ar fi imaginat asta?”

Premierul spaniol Pedro Sánchez a adăugat: „Internaționala reacționară, așa cum a spus președintele Macron, condusă de cel mai bogat om de pe planetă, atacă deschis instituțiile noastre, incită la ură și solicită în mod deschis sprijinul moștenitorilor nazismului din Germania la următoarele alegeri.”

Pe măsură ce Musk continuă să critice regulile impuse de Uniunea Europeană, în special în domeniul digital și al libertății de exprimare, România și alte state membre riscă să devină, fără voia lor, victime colaterale într-un război de cuvinte între un miliardar american și autoritățile europene. Astfel, țara noastră nu doar că se află în mijlocul unui conflict, dar și în postura de exemplu concret al modului în care regulile europene de reglementare pot influența politica internă a unui stat membru al Uniunii Europene.