Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are în derulare licitații pentru opt loturi de autostradă și drum expres pentru care ofertele sunt așteptate la finalul acestei luni. De fapt, primul termen estimat pentru depunerea ofertelor, pentru toate cele 8 loturi, a fost luna noiembrie 2024 (licitațiile au demarat vara trecută), dar perioada s-a tot prelungit din cauza numeroaselor solicitări de clarificare la care CNAIR trebuia să dea un răspuns. Solicitările s-ar fi clarificat între timp, iar la finele lunii ianuarie vom afla, cel mai probabil, și ofertanții. Vorbim de 5 loturi de autostradă și 3 loturi de drum expres, pentru care sunt puse în joc peste 5 miliarde de euro. Interesul pentru cele două drumuri este enorm.
În ultimele zile din ianuarie sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în sudul și vestul României. Este vorba de drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, format din Autostrada Craiova – Filiași (51,5 km) și Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu (58,6 km), și de Autostrada (A9) Timișoara – Moravița (72,93 km). Valoarea totală a loturilor scoase la licitație este de 26 de miliarde de lei (fără TVA), adică peste 5 miliarde de euro.
Dacă nu vor fi alte amânări sau anulări, la finele acestei luni am putea afla cine sunt constructorii dornici să realizeze 183 de noi kilometri de autostradă și drum expres. Vorbim, în total, de trei loturi de autostradă și trei de drum expres pentru Craiova – Târgu Jiu și de două loturi de autostradă pentru Timișoara – Moravița. Termenele de depunere a ofertelor s-au prelungit pentru că au existat foarte multe solicitări de clarificare din partea constructorilor interesați, iar CNAIR a trebuit să răspundă la fiecare cerere.
Care sunt condițiile de atribuire a contractelor
În analiza ofertelor primite pentru toate cele 6 loturi ale drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu sau pentru Autostrada Timișoara – Moravița (lotul 1 și lotul 2), CNAIR a pus aceleași condiții. Va ține cont de prețul înaintat de constructor doar în procent de 40%.
În rest, va conta perioada extinsă de garanție de încă 5 ani, peste cei 5 ani solicitați prin caietul de sarcini (12%), experiența managerului de proiect (7%), a șefului echipei de proiectare (7%), a inginerului proiectant de drumuri (7%) și a inginerului proiectant de poduri (9%), plus metodologia de realizare a contractului (18%).
La drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu (110,1 km), lotul 1 are 10,3 km (1,87 miliarde lei fără TVA), lotul 2 are o lungime de 14,4 km (2,23 miliarde lei), lotul 3 are 21,7 km (3 miliarde lei), lotul 4 are o lungime de 22,9 km (5,1 km la profil de autostradă și 17,8 km la profil de drum expres) – valoare de 2,48 miliarde lei, lotul 5 are 21,52 km (2,94 miliarde lei), iar lotul 6 are o lungime de 19,25 km (2,55 miliarde lei).
La A9 Timișoara – Moravița, primul lot Remetea Mare – Jebel are 35,67 km (6,2 miliarde lei fără TVA), iar lotul doi Jebel – Moravița are 33,49 km (4,8 miliarde lei). Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021-2027. Constructorii vor avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și între 24 și 36 de luni pentru execuție.
Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major. Care sunt principalele caracteristici ale drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu
Traseul drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu este structurat în 6 loturi, cu o lungime totală de 110,1 km: trei loturi pentru Autostrada Craiova – Filiași și trei loturi pentru Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu. Drumul se va desprinde din DEx12 Craiova – Piteşti, din nord-estul municipiului Craiova, și va avea ca punct final în sud-estul municipiului Târgu Jiu, în Varianta Ocolitoare Târgu Jiu.
Drumul va traversa următoarele U.A.T.-uri:
- județul Dolj (47,3 km): Ghercești, Simnicu de Sus, Craiova, Isalnița, Almaj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași;
- județul Gorj (62,7 km): Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.
Printre principalele caracteristici prevăzute în proiectul drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu regăsim: 25 de poduri, 41 de pasaje, 13 viaducte, 50 de structuri casetate, un ecoduct ecologic, 3 Centre de Întreținere și Coordonare, 12 parcări de scurtă durată, 4 spații de Servicii tip S1 și 2 spații de Servicii tip S3.
Drumul de mare viteză va avea și 9 noduri rutiere, localizate în următoarele zone:
- Ghercești (DEx12 Craiova – Pitești)
- Mischii (DN65 C)
- Craiova Nord (DN 65F)
- Beharca (DN 6)
- Răcarii de Sus (DN 6)
- Țânțăreni (DN 66 / DJ 661)
- Săulești (DJ 661)
- Târgu Cărbunești (DN 67B)
- Târgu Jiu (Varianta Ocolitoare Târgu Jiu).
Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Care sunt cifrele Autostrăzii Timișoara – Moravița
Proiectul pentru o nouă autostradă care să ducă până la granița cu Serbia a intrat în procedură de licitație în vara anului trecut și se așteaptă doar ofertele. Lotul 1 și lotul 2 al Autostrăzii Timișoara – Moravița (A9) au o lungime totală de 72,93 km și o valoare de 11 miliarde de lei (fără TVA). Autostrada se va construi în totalitate pe raza județului Timiș.
Lotul 1 Remetea Mare – Jebel (35,67 km) are o valoare estimată cuprinsă între 5,659 miliarde lei și 6,165 miliarde lei (fără TVA) și presupune și construirea unui pod peste râul Timiș (1.153 m), a unui Centru de Întreținere și Coordonare și a două parcări de scurtă durată (fiecare va dispune de infrastructura necesară amplasării a minimum 6 stații de încărcare pentru autoturismele electrice).
Lotul 2 Jebel – Moravița (33,49 km) are o valoarea contractuală estimată cuprinsă între 4,23 miliarde lei și 4,8 miliarde lei (fără TVA). Pe traseu vor fi construite un pod (560 m) peste CF 124 Timișoara – Reșița și DN 58B, două spații de servicii, două parcări de scurtă durată, un Centru de Întreținere si Coordonare (CIC) și două noduri rutiere (Nod rutier DN 58B Voiteg și Nod rutier Moravița). Și pe acest lot, toate spațiile de servicii și parcările de scurtă durată vor fi dotate cu infrastructura necesară amplasării unor stații pentru încărcarea autvehiculelor electrice (minimum 6 stații electrice în fiecare facilitate).
Ce se mai întâmplă în ianuarie
Tot în luna ianuarie este termen – limită pentru depunerea ofertelor și la licitația organizată de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) pentru construirea lotului Grințieș – Pipirig din Autostrada Unirii A8. Valoarea maximă estimată a contractului pentru proiectarea și execuția celor 31,5 kilometri ai acestui lot montan din A8 este de 8,18 miliarde lei.
Ar mai trebui spus că în această lună au fost depuse cinci oferte la licitația organizată de CNIR pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani – Brăila, cel mai lung tronson de drum de mare viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract (73 de kilometri). Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 5,4 miliarde de lei și 6,3 miliarde de lei. Rămâne de văzut dacă ultimul termen limită pentru depunerea ofertelor va fi respectat în cazul procedurilor menționate.