O bancnotă comemorativă emisă de BNR a fost desemnată „bancnota anului 2024”
Bancnota aniversară cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I, lansată în circuitul numismatic de Banca Națională a României (BNR) la data de 1 decembrie 2024, a câștigat concursul „Cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024”. Competiția a fost organizată de International Bank Note Society (IBNS) – Filiala Ucraina.
În urma voturilor exprimate de numismați din 33 de țări, bancnota aniversară lansată de BNR pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, s-a clasat pe primul loc, cu 652 de puncte. Aceasta a fost urmată de alte două bancnote: o bancnotă comemorativă de 20 de zloți lansată în Polonia (247 de puncte) și o bancnotă comemorativă de 50 de hrivne din Ucraina (233 de puncte).
La concursul desfășurat la finalul anului 2024 au fost nominalizate bancnote comemorative lansate anul trecut în douăsprezece țări, printre care China, Mexic, Polonia, România, Thailanda și Ucraina.
Bancnotele au fost analizate din punct de vedere artistic și tehnic, dar și al nivelului de securizare și al contextului istoric al designului.
IBNS – Filiala Ucraina organizează anual un concurs dedicat bancnotelor aniversare emise în anul respectiv în întreaga lume. Societatea IBNS a fost înființată în 1961 și are drept obiective promovarea, încurajarea și studiul bancnotelor din întreaga lume. În prezent, reunește peste 2.000 de membri din 90 de țări.
Bancnota este imprimată pe suport de polimer. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”.
În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre „100”.
Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș.
Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legii”.
În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.
Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și sigla BNR, care este poziționată în dreapta sus și stânga jos.
Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, „100” pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleș și în dreapta jos și în litere „UNA SUTĂ LEI” pe orizontală în stânga jos.
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.