Întâlnire pe teme militare România – SUA

Publicat: 14 ian. 2025, 22:04, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Întâlnire pe teme militare România – SUA
Foto: MApN

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 14 ianuarie, la sediul instituției, o întrevedere cu James O’Brien, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

La discuții au participat și ambasadorul SUA la București, ES Kathleen Kavalec, respectiv locțiitorul Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, general-locotenent Mihai Iancu și șeful Direcției generale pentru armamente, general-locotenent Teodor Incicaș.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte de interes strategic pentru cele două părți, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american, sprijinul acordat Ucrainei, precum și adaptarea la nivel național și aliat la provocările de securitate generate de actualul context din regiunea Mării Negre.

În intervenția sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat rolul crucial al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. Oficialul român a subliniat angajamentul ferm al țării noastre față de securitatea colectivă a NATO și a exprimat apreciere pentru contribuția substanțială a Statelor Unite în asigurarea securității flancului estic al Alianței.

Prezența activă a Statelor Unite în România și în regiunea Mării Negre este vitală pentru securitatea europeană și transatlantică. România rămâne dedicată extinderii cooperării în domeniul securității și apărării, prin investiții continue în capabilități moderne care să asigure un răspuns eficient la provocările de securitate actuale și viitoare,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul Apărării Naționale a subliniat importanța exercițiilor militare comune româno-americane, care contribuie semnificativ la îmbunătățirea interoperabilității și la consolidarea apărării pe flancul estic al NATO. Totodată, acesta a evidențiat rolul esențial al prezenței militare americane în România, considerând-o un pilon de stabilitate regională și un element-cheie în asigurarea capacității de reacție a Alianței Nord-Atlantice.