Brokerii de la BVB ,,au luat aspirine și Coldrex”. Strănutul lui Warren Buffet nu i-a contaminat. Deocamdată

Publicat: 14 ian. 2025, 20:55, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Brokerii de la BVB ,,au luat aspirine și Coldrex

Stirile privind decizia miliardarului Warren Buffet de a vinde masiv pachete de acțiuni deținute la coloșii din industria Tech și IT au și început să-și facă efectul în piețe, ajungând rapid și în Europa. Brokerii de la Bursa de Valori București s-au pus la adăpost și, preventiv, au luat imediat ,,aspirine și Coldrex”. Strănutul lui Warren Buffet nu i-a contaminat. Deocamdată. Cum este proverbial, deja, când America strănută, Europa face gripă.

Bursa de Valori București (BVB) a deschis tranzacțiile de marți cu indici pe rosu, marcând scăderi de preț ale acțiunilor, pe fondul ordinelor de vânzare introduse de brokeri, dar ulterior și-a revenit.

Pe parcursul zilei, trendul s-a schimbat, iar brokerii au introdus masiv ordine de cumpărare, care au înverzit tranzacțiile, cu indicii în creștere de preț în cvasitotalitate. Excepție a făcut piața BETAeRo, care a închis în minus cu 0,78 la sută.

Urmărind evoluțiile de pe Wall Street, analiștii financiari au diseminat imediat informațiile potrivit cărora Warren Buffett, cel mai mare investitor din lume, multimiliardar, a vândut o importantă parte din pachetele de acțiuni deținute, ceea ce sugerează că urmează o corecție puternică pe piața americană de capital, cu efecte la nivel global.

Buffett a vândut 605 milioane de acțiuni Apple. Astfel, participația sa la gigantul tehnologic a fost redusă cu mai mult de două treimi. De asemenea, Buffet a mai vândut acțiuni la HP, Paramount Global și Snowflake.

Investitorii au speculat situația în primele ore de la deschiderea pieței la Bursa de Valori București (BVB), și au introdus ordine de cumpărare, pe fondul unor scăderi semnificative în prețul acțiunilor.

Brokerii de la București au contrazis teoriile economice, conform cărora, în perioade incerte economice, investitorii nu trebuie să se lase dominați de ,,entuziasmul” pieței.

Un faimos citat al lui Buffett rămâne relevant: „Fii temător când ceilalţi sunt lacomi şi lacom când ceilalţi sunt temători.” Vânzările recente de acţiuni de către Berkshire Hathaway sunt interpretate ca un semnal potrivit cărui Buffett anticipează evoluții negative pe burse, greu de anticipat, în viitorul apropiat.

Pe 14 ianuarie, principalul indice al pieței, BET, care include 20 cele mai lichide companii, a închis în creștere cu 0,54 la sută, revenind la 17.069,80 puncte, de la 16.965,47 puncte la deschiderea pieței.

Rulajul zilei a fost de 31.200.904,05 lei (6.272.547,15 euro), față de numai 2.044.498,14 lei (411.111,41 euro), la deschidere. Volumul tranzacțiilor a fost de 16.301.004 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,50 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe creștere, cu 0,58 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era pe plus, cu 0,86 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere, cu 0,30 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe plus cu 0,82 la sută, iar indicele BET-EF era în creștere cu 0,60 la sută.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 41,44 milioane lei (8,3 milioane euro).

Indicele BET și-a revenit, după trei şedinţe consecutive de scădere. Marți 14 ianuarie, au fost înregistrate aprecieri pe Electrica (3,4 la sută), Nuclearelectrica (2,1 la sută), Romgaz (1,7 la sută) şi Antibiotice Iaşi (1,6 la sută), One United Properties (1,6 la sută), Premier Energy (1,5 la sută) şi Fondul Proprietatea (1,2 la sută). OMV Petrom a stagnat, iar Banca Transilvania a scăzut cu 0,5 la sută.

BET s-a aflat în teritoriu negativ în cea mai mare parte a şedinţei de marți, pe fondul știrilor din Statele Unite, care au diseminat decizia lui Warren Buffet de a vinde pachete mari din acțiunile pe care le deține. BET a scăzut, la un moment dat, la 0,3 la sută.

Cele mai lichide acţiuni au fost Banca Transilvania (12 milioane de lei), OMV Petrom (5,1 milioane) şi Hidroelectrica (2,6 milioane).

În tranzacțiile de luni 13 ianuarie, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie, în ton cu deprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei, a avut un declin de 0,44 la sută, până la 16.978 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,65 la sută, până la 3.176 de puncte.