Cea mai nouă metodă de fraudă online: Mesajele pe WhatsApp care te pot lăsa fără bani în cont

Publicat: 15 ian. 2025, 12:00, de Nitulescu Gabriel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Cea mai nouă metodă de fraudă online: Mesajele pe WhatsApp care te pot lăsa fără bani în cont

O nouă schemă de înșelăciune pe WhatsApp face victime în România, atrăgând atenția autorităților și a experților în securitate cibernetică.

Sub pretextul unor solicitări urgente de ajutor financiar sau mesaje pentru votarea unor persoane trimise pe Whatsapp, hackerii reușesc să preia controlul conturilor și să golească conturile bancare ale utilizatorilor neatenți.

Cum funcționează înșelătoria

Hackerii trimit mesaje care par să provină de la prieteni sau membri ai familiei din lista de contacte. Printre cele mai comune mesaje se numără cereri aparent inocente precum: „Poți să mă împrumuți cu o sumă mică? Îți returnez banii mâine”. O femeie din județul Timiș a fost păcălită să transfere 2.200 de lei, crezând că ajută o vecină aflată în dificultate.

„Mi s-a părut un mesaj urgent. Am întrebat dacă trimit banii pe card, iar în câteva minute am făcut transferul”, a relatat victima. Numai că mesajul nu provenea de la vecina sa, ci de la hackeri care i-au compromis contul de WhatsApp.

Capcana votului fals pe Whatsapp

Un alt mod de operare implică mesaje care îndeamnă la accesarea unui link pentru votarea unui prieten sau a unei cunoștințe.

Într-un astfel de caz, victima a primit următorul mesaj: „Te rog să o votezi pe Adeline, fiica unei prietene. Accesează link-ul și introdu numărul tău de telefon”. După ce a introdus datele solicitate și codul de verificare primit prin SMS, hackerii au preluat controlul asupra contului său de WhatsApp, folosindu-l ulterior pentru a trimite mesaje frauduloase în numele său, scrie Adevărul.

Recomandări pentru a evita capcanele

Specialiștii în securitate cibernetică și poliția avertizează să nu accesați link-uri primite prin mesaje nesolicitate și să verificați întotdeauna autenticitatea solicitărilor financiare. Înainte de a trimite bani, apelați persoana respectivă pentru a confirma situația.

Sfaturi utile:

  • Nu furnizați niciodată coduri de verificare sau date personale în urma unor mesaje primite.
  • Activați autentificarea în doi pași pentru conturile de mesagerie.
  • Fiți sceptici față de cererile urgente de bani, chiar dacă par să vină de la persoane cunoscute.

Fraudele cibernetice devin tot mai sofisticate, iar vigilența utilizatorilor este esențială pentru a preveni pierderile financiare.