Statele membre ale Uniunii Europene speră să adopte un nou pachet de sancțiuni în februarie – până la a treia aniversare a războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, arată Reuters cu referire la diplomații UE. Potrivit surselor agenției, marți, 14 ianuarie, Comisia Europeană a avut întâlniri informale cu țările UE pentru a discuta detaliile viitorului pachet. Interdicția va fi introdusă treptat, a menționat unul dintre interlocutori.
„Într-o scrisoare de la sfârșitul anului trecut, 10 țări UE au propus noi sancțiuni asupra comerțului cu Rusia, inclusiv în producția de metale precum aluminiul. Blocul de 27 de membri a interzis acum produsele din aluminiu, inclusiv sârmă, țevi și folie. Acestea reprezintă peste 15% din importurile UE din acest metal, care este folosit în industria transporturilor, ambalajelor și construcțiilor. Mult mai ușor decât oțelul, aluminiul este acum metalul ales pentru o gamă largă de piese pentru mașini electrice”, explică Reuters.
În 2024 SUA și Marea Britanie au interzis importul de metale produse în Rusia. Cu toate acestea, UE a refuzat atunci să facă un pas similar, întrucât au întâmpinat rezistență din partea unor țări membre ale blocului.
După anunțul UE, prețul aluminiului a crescut
În urma știrilor, aluminiul de referință pe LME a atins cel mai ridicat nivel din aproape o lună la 2.602 USD pe tonă. Cu toate acestea, până la 17:15 GMT, acesta a scăzut cu 0,1%, până la 2.576,50 USD pe tonă.
În ultimii doi ani, importurile de aluminiu primar rusesc în Uniunea Europeană au scăzut ca pondere – din ianuarie până în octombrie 6% din volumul total de 2,2 milioane de tone din importurile de aluminiu au venit din Rusia, potrivit datelor furnizorului de informații Trade Data Monitor. În același timp, în aceeași perioadă din 2023 și 2022, ponderea aluminiului rusesc a fost de 11%, respectiv 19%.
„Companiile din UE și SUA pot provoca o cursă pentru aprovizionarea alternativă din Orientul Mijlociu, în special din Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Potrivit Institutului Internațional al Aluminiului, în 2024 regiunea a produs aproape 9% din livrările globale”, adaugă autorii.
Sancțiunile împotriva Federației Ruse
Pe 10 ianuarie 2025, Statele Unite au introdus sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei. Acestea acoperă peste 400 de persoane și organizații din sectorul energetic al Federației Ruse, care oferă, direct sau indirect, finanțare pentru mașina militară rusă.
La scurt timp după ce Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Federației Ruse, Londra a introdus sancțiuni directe împotriva giganților petrolieri ruși – Gazprom Neft și Surgutneftegaz.