Ciolacu anunță continuarea acordării de ajutoare de stat. Ce minister le-ar putea „focusa”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că Guvernul va continua acordarea ajutoarelor de stat. El spune că ar fi mai bine ca acestea să fie focusate de către Ministerul Finanțelor.
„Continuăm cu ajutoarele de stat, o să le solicităm şi de la Consiliul Concurenţei care este nivelul şi fiecare program punctual, cum este INVESTALIM. Vom continua cu el, vom continua cu materialele de construcţii, dar în funcţie de randament şi de locurile de muncă nou-create. Vom vedea care au fost cele mai eficiente.
Și eu cred că cel mai bine ele ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanţe, astfel încât să fie conlucrare între ministere, fiindcă cele mai eficiente au fost cele gestionate de către Ministerul de Finanţe, până acum. Deci, cu alte cuvinte, o să întoarcem înapoi în economie minimul de 2% din PIB. Eu sper că o să închidem în jur de 5% din PIB să întoarcem în economia reală”, a declarat premierul la Ministerul Finanțelor.
Programul INVESTALIM la care s-a referit premierul Marcel Ciolacu are o perioadă de derulare până în 2026.
În anul 2023 a fost aprobată schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program național multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare. Obiectivul este susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare.
Prin acest program se acordă ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.
Ciolacu: Veniturile au crescut, anul trecut
Prim-ministrul mai spune că veniturile au înregistrat o creștere în anul 2024.
„Am avut o creştere a veniturilor anul trecut de la 27%, acel 27% consacrat de altfel mai mulţi ani de zile, la aproximativ 29,6%. Cred că până la final va fi un 30,1%, pentru că din vară România va avea cu cifra 3 în faţă la venituri din PIB şi în continuare domnul ministru şi-a stabilit un 29,6% venituri din PIB.
Asta înseamnă că din jalonul 206 am şi îndeplinit acea solicitare şi prevăzută în PNRR ca să creştem veniturile din PIB cu minimul 2,5%, noi negociind, de fapt, o reducere la 1,1% creştere venituri, rămânând ca în jalonul 207, cel din cererea de plată numărul 5, (3:53) să facem echilibrarea”, a precizat Marcel Ciolacu.
Guvernanții caută variante
Guvernanții au acum pe masă diferite variante prin care să fie aduși mai mulți bani în vistieria statului și care să permită și o eventuală indexare a pensiilor în acest an.
Dacă TVA nu va crește, este posibil să fie introdusă impozitarea progresivă peste un anumit plafon ori să apară schimbări la taxele plătite pe salarii.
O variantă pusă pe masă ar fi unificarea impozitului pe venit de 10% cu contribuția la sănătate, tot de 10 procente. O altă variantă ar putea fi impozitarea diferențiată a celor cu venituri mari, fără ca un anumit plafon să fie menționat oficial, deocamdată.