Bancheri perfizi și lacomi, bucurați-vă! Românii s-au sinucis, au pierdut case și și-au pierdut stima de sine. Ați reușit și asta

Publicat: 15 ian. 2025, 15:37, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Bancheri perfizi și lacomi, bucurați-vă! Românii s-au sinucis, au pierdut case și și-au pierdut stima de sine. Ați reușit și asta
Au uitat de imprumutatii in CHF, care și-au luat viața de disperare. ,,Nu pleacă câinele de la măcelărie !"

,,Comemorăm astăzi 10 ani de la decizia Băncii Centrale a Elveției, care a dus la explozia cursului de schimb al CHF”, scrie, cu ironie tristă, într-un ferpar, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob.

Decizia Băncii Centrale a Elveției de a schimba paritatea francului elvețian, în raport cu celelalte valute a provocat o tragedie la nivel national în România, în care peste 100.000 de români, manipulați și înșelați de bancherii lacomi și perfizi, și-au luat viața, și-au pierdut locuințele, și-au distrus familii și și-au pierdut prietenii.

,,Oameni cărora li se promisese, inclusiv în pliantele băncilor, că se vor împrmuta în cea mai stabilă monedă din lume, au trait calvarul dublării sau chiar mai rău a ratelor. Cei care s-au împrumutat la un curs cuprins între 1,9 și 2,4 lei/CHF înainte de criza financiară din 2008, s-au văzut nevoiți să își plătească ratele la un curs de peste 4,5 lei, în 2015”, a declarat, miercuri, pentru Puterea, Alin Iacob.

Toate acestea s-au întâmplat fără ca Banca Națională a României (BNR) să dea un minimum avertisment, despre iluzia dobânzilor mici, și pericolul creditelor în franci elveției, cu toate că guvernatorul Mugur Isărescu avea la îndemână toate informațiile că piața bancară se va prăbuși

OTP Bank România, cumpărată azi de Banca Transilvania, a fost ,,campioana” creditelor în franci elvețieni. Nu i-a nenorocit doar pe români. Și-a nenorocit și propriii conațonali din Ungaria, unde OTP banca mamă își are sediul.

Au urmat adevărate drame, despre care s-a vorbit mult prea pițin. Pierderea acoperișului de deasupra capului, depresii profunde și alte boli grave, destrămări de familii și chiar sinucideri. Toate acestea au efectat mii de familii de români, spune Alin Iacob.

AURSF a fost singura asociație la acel moment, care a răspuns acțiunilor declanșate împotriva băncilor comerciale de Grupul Clienților cu Credite în CHF.

Îndărătnicia băncilor a lăsat, însă, fără rezultat toate protestele

Băncile comerciale au refuzat să convertească în alte valute creditele date în franci elvețieni.

Criza francului elveţian a trimis unde de şoc uriaşe pe multe pieţe şi a lovit deosebit de puternic Europa de Est. Polonia încă are probleme.

Creditele în franci erau promovate atunci de unii bancheri perfizi și lacomi, ca fiind singura posibilitate de a contracta un credit de valoare mare, care să permită achiziţia unei locuinţe mai spaţioase.

Istoria goanei după profit neiertătoare

În ianuarie 2015, banca centrală a Elveţiei decidea să renunţe la plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro, provocând un adevărat cutremur pe pieţe.

În timpul crizei datoriilor din zona euro, francul elveţian, îndelung considerat un loc de refugiu în vremuri grele, s-a apreciat puternic în raport cu euro. Acest lucru ameninţa producătorii ţării, care-şi trimit o parte semnificativă din exporturi către zona euro. În septembrie 2011, SNB îşi stabilea obiectivul de a menţine francul la un curs minim de 1,2 în raport cu euro.

Banca a decis însă să renunţe la plafon în ianuarie 2015 întrucât costul menţinerii acestuia ar fi fost prea mare, declara la avea vreme Fritz Zurbruegg, membru în conducerea băncii. Oficialii acesteia au arătat că deşi francul este în continuare puternic, „supraevaluarea s-a redus în ansamblu“ de la instituirea plafonului. Analiştii au arătat de asemenea că ţinta ar fi urmat să intre sub presiune crescând în săptămânile următoare, cu BCE aşteptată să lanseze relaxarea cantitativă.

Pieţele financiare globale au luat-o razna după ce banca şi-a anunţat decizia. Francul s-a apreciat dramatic instantaneu, dând o lovitură grea exporturilor şi industriei turismului din Elveţia, traderilor care pariaseră împotriva monedei, băncilor şi în special străinilor care deţineau credite în franci.

Bănci mari, printre care Citigroup şi Deutsche Bank, brokeri şi investitori individuali au suferit pierderi de sute de milioane de dolari pe zi după ce aprecierea francului elveţian a trimis unde de şoc la nivelul tuturor pieţelor.

Decizia uneia dintre cele mai bogate ţări ale Europei a provocat disperare în rândul a sute de mii de oameni din regiunile mai sărace ale continentului din cauza creditelor ipotecare contractate cu ani în urmă în franci elveţieni.

Mulţi dintre aceştia au luat creditele în anii de boom de dinaintea crizei din 2008 şi ar fi trebuit să fie prima generaţie care să se bucure din plin de promisiunile economice care au venit odată cu căderea comunismului şi intrarea în UE. Creditele ipotecare în valută erau deosebit de populare pentru că veneau cu dobânzi mai scăzute.

Creditele ipotecare exprimate sau indexate la o valută au devenit populare în Europa centrală şi de est din decembrie 2004. Grecia, Croaţia, Ungaria, Austria, Polonia, România şi Slovenia, dar şi două ţări non-UE, Muntenegru şi Serbia s-au numărat printre ţările unde astfel de credite au fost oferite sistematic.

Şocul deciziei SNB i-a izbit din plin pe românii cu credite în franci elveţieni, care s-au trezit că trebuie să plătească peste noapte cu circa 15% mai mult la rată. Românii deţineau la acea vreme credite cu o valoare cumulată de 3 miliarde de franci elvețieni.

În prezent, în România, paritatea leu franc elvețian tot la niveluri de camătă este, inclusiv la cursul oficial al Băncii Naționale a României (BNR.

Pe data de 15 ianuarie 2025, un franc elvețian era cotat la 5.2934 lei.

Ce s-a întâmplat din 2015 până azi? Nimic bun pentru omul de rând

Băncile comerciale au crescut dobânzile spoliatoare, la toate tipurile de credite. Dobânzi care nu mai sunt practicate de nici o bancă din Uniunea Europeană, în Zona Euro.

Au amenințat că pleacă, s-au văicărit bancherii în presa aservită, dar totuși n-au plecat.

Nu pleacă câinele de la măcelărie

Toate băncile comerciale din România, cu banca mama în vest, iau credite în euro de la aceasta, cu 2,5 la sută la dobândă, și rostogolesc bani în creditele date clienților români, cu dobânzi și de peste 15 la sută.

Banca Națională tace, Statul român tace ! Cum să mai spui ceva, când economia este dependentă de împrumuturile prin titluri de stat de la bănci ! Situație fără cale de întoarcere.

Bancheri și bănci comerciale, lăsati oamenii să-și pună funia de gât ! Acesta este capialismul românesc. Nimic nu mai contează, când este vorba de profit.

Istoricul indiferenței și lăcomiei actorilor bancari din piață

BCR a refuzat sa ofere credite in franci elvetieni pentru ca este o activitate iresponsabila in Romania, a declarat marti fostul presedinte executiv al institutiei, Manfred Wimmer, precizand ca acesta a fost unul dintre motivele care au dus la scaderea cotei de piata a BCR in ultima vreme.

Wimmer a aratat ca BCR a pierdut din cota de piata pentru ca nu a agreat tranzactiile cu grad ridicat de risc, asa cum sunt imprumuturile pentru municipalitati si creditele in franci elvetieni.

Lhotte, presedintele BRD: Nu sunt atat de sigur ca cei 5 clienti in franci elvetieni ai BRD au fost bine informati cu privire la riscuri, desi facea parte din bunul simt al profesiei noastre

Din cele 75.000 de credite in franci elvetieni, doar 5 credite sunt date de BRD. Eu sunt de acord cu Guvernatorul BNR Mugur Isarescu care a recomandat negocierea directa client-banca, asa cum sunt de acord si cu premierul Ponta care a spus ca fiecare parte trebuie sa isi asume responsabilitatile. Nu sunt sigur ca toti cei 75.000 de debitori in franci au fost corect informati de banci cu privire la riscurile care se expun. Eu m-am uitat prin dosarele celor cinci clienti si ma intrebam daca noi i-am informat corect in momentul in care au luat aceste credite- asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre. Sincer, nu sunt atat de sigur ca ei au fost bine informati. Au facut imprumuturi in franci pentru ca erau avantajati la rata.

Raiffeisen Bank, obligată de instanță să returneze consumatorilor 19 milioane de euro

Mii de români care au luat credite în lei, euro și franci elvețieni în perioada 2006 – 2009 sunt îndreptățiți să primească circa 19 milioane de lei de la Raiffeisen Bank, conform deciziei ÎCCJ.

Marți, 1 noiembrie 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a informat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017, emis de către președintele ANPC.

Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în dosarul 8763/2/2017, operatorul economic urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în dosarul 8763/2/2017, operatorul economic urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în dosarul 8763/2/2017, operatorul economic urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

BCR a refuzat sa ofere credite in franci elvetieni pentru ca este o activitate iresponsabila in Romania, a declarat marti fostul presedinte executiv al institutiei, Manfred Wimmer, precizand ca acesta a fost unul dintre motivele care au dus la scaderea cotei de piata a BCR in ultima vreme.

Wimmer a aratat ca BCR a pierdut din cota de piata pentru ca nu a agreat tranzactiile cu grad ridicat de risc, asa cum sunt imprumuturile pentru municipalitati si creditele in franci elvetieni.